Σοκ προκαλούν εικόνες από την ουκρανική πόλη Μπαχμούτ που βάλλεται από τις ρωσικές δυνάμεις, καθώς σε πλάνα που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας, λευκός φώσφορος έχει σκεπάσει όλη την πόλη.

Οι ουκρανικές αρχές κατηγορούν ευθέως τη Ρωσία ότι χρησιμοποιεί πυρομαχικά φωσφόρου που η τοξική ουσία λόγω της υπερβολικά αυξημένης θερμαντικής ενέργειας που παράγει είναι ικανή να προσκολληθεί στο ανθρώπινο δέρμα προκαλώντας εγκαύματα που φτάνουν ως τα κόκαλα, με αποτέλεσμα να επιφέρουν τον θάνατο ή να προκαλέσει στους επιζήσαντες επώδυνες πληγές, η επούλωση των οποίων είναι χρονοβόρα. Ακόμη και η εισπνοή τους μπορεί να αποβεί θανατηφόρα.

Άλλα βίντεο που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο δείχνουν «σταγόνες» λάμψης φωτός να πέφτουν σαν βροχή στην πόλη της ανατολικής Ουκρανίας και να εκδηλώνονται διάσπαρτες εστίες φωτιάς στους δρόμους.

Όπως υποστήριξε το υπουργείο, οι εχθρικές δυνάμεις είχαν στόχο να χτυπήσουν «με εμπρηστικά πυρομαχικά περιοχές του Μπαχμούτ που δεν έχουν καταληφθεί ως τώρα». Η ουκρανική στρατιωτική διοίκηση είπε ότι οι δυνάμεις της Μόσχας συνεχίζουν να «καταστρέφουν την πόλη».

Αυτή η εξαιρετικά τοξική χημική ουσία χρησιμοποιείται από τον στρατό τόσο για να φωτίζει στόχους κατά τη διάρκεια της νύχτας, όσο και ως προπέτασμα καπνού κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η χρήση σε περιοχές αμάχων θεωρείται έγκλημα πολέμου, καθώς προκαλεί ανεπανόρθωτες βλάβες στον ανθρώπινο οργανισμό, αν όχι βασανιστικό θάνατο.

Πάντως, δεν έχει προσδιοριστεί η ακριβής χρονική διάρκεια που έλαβαν χώρα οι απόκοσμες εικόνες.