Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν απομάκρυνε από τη θέση του τον υφυπουργό Άμυνας, τον στρατηγό Μιχαήλ Μιζίντσεφ. Γνωστός και ως ο «Χασάπης της Μαριούπολης», ο Μιζίντσεφ απέκτησε διεθνή φήμη μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και όπως προδίδει το προσωνύμιό του συνδέθηκε με τον συντονισμό των επιχειρήσεων για το σφυροκόπημα και την αδυσώπητη πολιορκία της Μαριούπολης, του ύψιστης στρατηγικής σημασίας λιμανιού στη νότια Ουκρανία.

Η πληροφορία, όπως αναφέρει το Newsweek, δημοσιεύθηκε από δημοσιογράφο της ρωσικής Izvestia, ο οποίος υπογράμμισε πως ο Ρώσος Πρόεδρος απομάκρυνε τον Μιζίντσεφ μόλις επτά μήνες αφότου τον τοποθέτησε επικεφαλής των πολεμικών επιχειρήσεων της Μόσχας στην Ουκρανία, τον Σεπτέμβριο του 2022. Ο Μιζίντσεφ φέρεται να έδωσε και την εντολή για τον πολύνεκρο βομβαρδισμό του θεάτρου στην Μαριούπολη, στο οποίο είχαν βρει καταφύγιο εκατοντάδες άμαχοι. Υπό τις εντολές του φέρεται να είχε πραγματοποιηθεί και μια αντίστοιχη επίθεση στο Χαλέπι το 2015.

Τον «Χασάπη της Μαριούπολης», σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα διαδεχθεί ο Αλεξέι Κουζμένκοφ, αναπληρωτής αρχηγός της ρωσικής Εθνικής Φρουράς. Ο Μιζίντσεφ είχε αντικαταστήσει τον στρατηγό Ντμίτρι Μπουλγκάκοφ, ο οποίος κατηγορήθηκε για μια σειρά αποτυχιών στον πόλεμο της Ουκρανίας, και πριν αναλάβει το ρόλο του στο υπουργείο ήταν επικεφαλής του Εθνικού Κέντρου Διαχείρισης Άμυνας, από τον Δεκέμβριο του 2014.

Ο Μιζίντσεφ είχε αντικαταστήσει τον στρατηγό Ντμίτρι Μπουλγκάκοφ, ο οποίος κατηγορήθηκε για μια σειρά αποτυχιών στον πόλεμο της Ουκρανίας, και πριν αναλάβει το ρόλο του στο υπουργείο ήταν επικεφαλής του Εθνικού Κέντρου Διαχείρισης Άμυνας, από τον Δεκέμβριο του 2014.

Οι λόγοι της αποπομπής του είναι άγνωστοι και δεν έχει γίνει σαφές αν η απομάκρυνσή του έγινε για να υπάρξει ένας νέος διορισμός ή αποτελεί το πολιτικό τέλος του. Πληροφορίες αναφέρουν πως δεν αποκλείεται να αποτελεί το προοίμιο ευρύτερων αλλαγών κορυφαίων αξιωματούχων.