Η γερμανική εφημερίδα «Bild» αποκάλυψε πως οι ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες επιχείρησαν να δολοφονήσουν τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, χρησιμοποιώντας μη επανδρωμένο αεροσκάφος που κουβαλούσε 17 κιλά εκρηκτικά.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η επίθεση με drone – καμικάζι σημειώθηκε την Κυριακή (23/4). Αν και αποτυχημένη, η απόπειρα αυτή φαίνεται να κρατείται μυστική από τις ρωσικές αρχές.

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η ίδια πηγή, ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος τύπου UJ-22 απογειώθηκε στην Ουκρανία το απόγευμα της Κυριακής. Πρόκειται για το πιο σύγχρονο ουκρανικό UAV μεσαίου βεληνεκούς με εμβέλεια έως και 800 χιλιόμετρα.

Στόχος ήταν ένα νεόκτιστο βιομηχανικό πάρκο κοντά στη Μόσχα, σε απόσταση περίπου 500 χιλιομέτρων από την Ουκρανία.

Ο Ουκρανός ακτιβιστής Γιούρι Ρομανένκο, ο οποίος θεωρείται ότι έχει στενούς δεσμούς με τις μυστικές υπηρεσίες του Κιέβου, επικαλέστηκε μια επιστολή ανάληψης ευθύνης, η οποία έλεγε μεταξύ άλλων: «Την περασμένη εβδομάδα οι αξιωματικοί των μυστικών υπηρεσιών μας έλαβαν πληροφορίες για την παρουσία του Πούτιν στο βιομηχανικό πάρκο Rudnevo. Κατά συνέπεια, το μη επανδρωμένο αεροσκάφος-καμικάζι μας απογειώθηκε, πέταξε μέσα από όλες τις αντιαεροπορικές άμυνες της Ρωσικής Ομοσπονδίας και συνετρίβη καθόλου μακριά από το βιομηχανικό πάρκο».

Αρκετά ιδιωτικά ρωσικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν τη συντριβή ενός μη επανδρωμένου αεροσκάφους UJ-22 κοντά στο χωριό Βοροσκόγκο, ανατολικά της Μόσχας. Το σημείο της συντριβής βρίσκεται περίπου 20 χιλιόμετρα ανατολικά του βιομηχανικού πάρκου Rudnevo.

Οι καταγραφές δείχνουν ότι στο drone υπήρχαν 30 εκρηκτικά μπλοκ C4 συνολικού βάρους 17 κιλών. Τα εκρηκτικά του τύπου M112 χρησιμοποιούνται μεταξύ άλλων από τον αμερικανικό στρατό και τις ένοπλες δυνάμεις του Καναδά.

Το ερώτημα που τίθεται είναι το εάν ο Πούτιν πράγματι σχεδίαζε να επισκεφθεί το βιομηχανικό πάρκο την ώρα της σχεδιαζόμενης δολοφονίας.

Σύμφωνα με την Bild, ο ανταποκριτής του κρατικού τηλεοπτικού σταθμού Rossiya 1 στο Κρεμλίνο, Πάβελ Ζαρούμπιν, δήλωσε το πρωί της Κυριακής ότι ο Ρώσος πρόεδρος σχεδίαζε να «επισκεφθεί ένα βιομηχανικό πάρκο στη Μόσχα«, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει το πότε ακριβώς θα πραγματοποιηθεί η επίσκεψη.

Η επίσκεψη και η σημασία της

Ρώσοι περαστικοί δημοσίευσαν το απόγευμα της Κυριακής φωτογραφίες από το βιομηχανικό πάρκο Rudnevo, οι οποίες έδειχναν ένα γκρίζο γκαζόν μπροστά από το κεντρικό κτίριο που είχε ψεκαστεί με πράσινη μπογιά. Κάτι τέτοιο θεωρήθηκε ένδειξη της επικείμενης άφιξης του Πούτιν, ως μια προσπάθεια να περάσουν το μήνυμα μιας «ακμάζουσας Ρωσίας».

Ωστόσο, δεν είναι σαφές αν ο επικεφαλής του ρωσικού κράτους ήθελε να επισκεφθεί το βιομηχανικό πάρκο την Κυριακή ή τη Δευτέρα – για λόγους ασφαλείας, οι επισκέψεις του Πούτιν πραγματοποιούνται μερικές φορές την προηγούμενη ημέρα από την ανακοίνωσή τους.

Η Ουκρανία δεν μπορούσε επομένως να είναι σίγουρη αν η επίσκεψη θα γινόταν «στις αρχές της εβδομάδας», την Κυριακή ή τη Δευτέρα.

Ο Πούτιν, στο μεταξύ, επισκέφθηκε το εν λόγω πάρκο κατά τη διάρκεια της Πέμπτης (27/4) και μάλιστα βγήκε φωτογραφίες σε έκθεση με UAV’s, που πολλοί παρατηρητές θεωρούν πως έχει ιδιαίτερη σημειολογική σημασία.

Η αντίδραση των ρωσικών αρχών και «χαστούκι στον δικτάτορα»

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε την περασμένη Δευτέρα: «Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εργάζεται στο Κρεμλίνο. Ο επικεφαλής του κράτους δεν προγραμματίζει σημαντικές δημόσιες εκδηλώσεις». Μια υποτιθέμενη τακτική συγκάλυψης της απόπειρας δολοφονίας, την οποία Ουκρανοί ακτιβιστές θεωρούν μεγάλη επιτυχία.

Ο Ουκρανός αξιωματούχος Σεργκέι Σουμλένι είπε στο γερμανικό μέσο: «Είναι σαφές ότι ένα χτύπημα ακριβείας κατά του επικεφαλής του ρωσικού κράτους με ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος-καμικάζι είναι μια σχεδόν αδύνατη ενέργεια. Αλλά και μόνο το γεγονός ότι ένα τέτοιο μη επανδρωμένο αεροσκάφος θα έφτανε σε ένα μέρος όπου ο Πούτιν σκοπεύει να μείνει είναι ένα χαστούκι για τον Ρώσο δικτάτορα».

Ο Ουκρανός ακτιβιστής Γιούρι Ρομανένκο, ο οποίος ανέλαβε δημοσίως την ευθύνη για την ουκρανική επίθεση, έγραψε στο Twitter: «Πούτιν, ερχόμαστε όλο και πιο κοντά σε σένα».