Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ απηύθυνε σήμερα έκκληση για μια εκεχειρία «τουλάχιστον τριών ημερών» στο Σουδάν με αφορμή τους εορτασμούς της ‘Ειντ αλ-Φιτρ, που σηματοδοτούν το τέλος του μουσουλμανικού μήνα νηστείας του Ραμαζανιού. «Άμεση προτεραιότητα, ζητώ εκεχειρία για τουλάχιστον τρεις ημέρες, για τους εορτασμούς της ‘Ειντ αλ-Φιτρ, για να επιτραπεί στους άμαχους που έχουν παγιδευτεί στις περιοχές όπου μαίνονται μάχες να ξεφύγουν και να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια, τρόφιμα και άλλες προμήθειες πρώτης ανάγκης», δήλωσε ο Αντόνιο Γκουτέρες στους δημοσιογράφους μετά τη διαδικτυακή σύσκεψη που είχε με αξιωματούχους της Αφρικανικής Ένωσης, του Αραβικού Συνδέσμου, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της περιφερειακής αφρικανικής ένωσης Διακυβερνητική Αρχή για την Ανάπτυξη (IGAD) και άλλους συναφείς οργανισμούς.

«Αυτό πρέπει να είναι το πρώτο στάδιο ώστε να επιτραπεί μια ανάπαυλα από τις μάχες και να ανοίξει ο δρόμος για μια βιώσιμη εκεχειρία», πρόσθεσε.

Όταν ρωτήθηκε για τις αποτυχημένες εκκλήσεις για επίτευξη κατάπαυσης του πυρός έως σήμερα, ο Γκουτέρες υπογράμμισε ότι πρόκειται για μια «σημαντική στιγμή του μουσουλμανικού ημερολογίου» και συμπλήρωσε ότι «όλες οι (εμπλεκόμενες) πλευρές στη σύγκρουση είναι μουσουλμάνοι».

«Νομίζω ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για να μπορέσει να τηρηθεί μια εκεχειρία» δήλωσε.
«Είμαστε σε επαφή με τις (εμπλεκόμενες) πλευρές, νομίζουμε ότι αυτό είναι δυνατόν αλλά όλος ο κόσμος πρέπει να είναι ενωμένος για να ασκήσει πίεση προκειμένου να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός», πρόσθεσε, χαρακτηρίζοντας την εκεχειρία «απολύτως κρίσιμη» καθώς εκατοντάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και τραυματιστεί.

«Τη διακοπή των εχθροπραξιών πρέπει να διαδεχθεί ένας σοβαρός διάλογος για να επιτρέψει την επιτυχία μιας μετάβασης, με τον διορισμό μιας μη στρατιωτικής κυβέρνησης», δήλωσε.

ΟΗΕ: 10.000 έως 20.000 άνθρωποι έχουν διαφύγει στο Τσαντ

Από 10.000 έως 20.000 άνθρωποι έχουν διαφύγει από τις μάχες που μαίνονται στο Σουδάν για να βρουν καταφύγιο στο γειτονικό Τσαντ, σε χωριά του κοντά στα σύνορα, σύμφωνα με τις ομάδες της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) που βρίσκονται στα σύνορα και το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP).

«Η πλειονότητα των ανθρώπων που φθάνουν είναι γυναίκες και παιδιά. Η UNHCR εργάζεται σε στενή συνεργασία με την κυβέρνηση του Τσαντ και τους εταίρους της για να αξιολογήσουν τις ανάγκες τους και να προετοιμάσουν μια κοινή απάντηση», αναφέρει σήμερα σε δελτίο Τύπου.

Η UNHCR συντονίζεται επίσης με τις αρχές του Τσαντ για να τις βοηθήσουν να καταγράψουν τους νεοαφιχθέντες μέσα στις επόμενες ημέρες.

Το ανατολικό τμήμα του Τσαντ φιλοξενεί ήδη περισσότερους από 400.000 Σουδανούς πρόσφυγες και «οι αφιχθέντες ασκούν πρόσθετη πίεση στις δημόσιες υπηρεσίες που είναι ήδη υπερφορτωμένες και στους πόρους της χώρας», υπογραμμίζει.

Οι πλέον επείγουσες ανάγκες είναι το νερό, η τροφή, τα καταφύγια, η υγειονομική περίθαλψη, την προστασία των παιδιών και η πρόληψη της σεξιστικής βίας, αναφέρει η UNHCR. Λόγω της βίας που υφίστανται οι άνθρωποι οι οποίοι διασχίζουν τα σύνορα, η ψυχοκοινωνική υποστήριξη είναι επίσης μια από τις κύριες προτεραιότητες.

Από τότε που η μάχη για την εξουσία, υποβόσκουσα εδώ και εβδομάδες μεταξύ δύο στρατηγών, έχει μετατραπεί σε μάχη από τις 15 Απριλίου, υπάρχει πλήρης σύγχυση στα 45 εκατομμύρια των Σουδανών και οι εκεχειρίες που ανακοινώνονται από τα δύο στρατόπεδα δεν διαρκούν.

Η UNHCR δηλώνει «ιδιαίτερα ανήσυχη από την κλιμάκωση της βίας στο Σουδάν», καθώς ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καταμέτρησε «περισσότερους από 330 νεκρούς και 3.200 τραυματίες».
«Είναι επείγουσα ανάγκη η σύγκρουση να σταματήσει ώστε να αποφευχθούν νέες ανθρώπινες απώλειες», δήλωσε ο αναπληρωτής επικεφαλής των επιχειρήσεων της UNHCR Ραούφ Μαζού σε δελτίο Τύπου.

«Επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας προς όλες τις (εμπλεκόμενες) πλευρές να προστατέψουν τους άμαχους, συμπεριλαμβανομένων των προσφύγων και των εκτοπισμένων, και να σεβαστούν την ασφάλεια των εργαζομένων στον ανθρωπιστικό τομέα ώστε η καίριας σημασίας βοήθεια να μπορεί να προωθηθεί», πρόσθεσε.