Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, εμφανίστηκε ικανοποιημένος με τις ανακοινώσεις της ΕΕ και των ΗΠΑ για περαιτέρω στρατιωτική βοήθεια προς τη χώρα του ώστε να αντεπεξέλθει στον πόλεμο με τη Ρωσία.

«Είναι ένα σημαντικό στρατηγικό βήμα, ένα βήμα που μας δίνει αυτοπεποίθηση, υπογραμμίζει την ενότητα που έχουμε με τους εταίρους μας και που μας φέρνει πιο κοντά στην αναπόφευκτη νίκη επί του τρομοκρατικού κράτους της Ρωσίας», ανέφερε ο κ. Ζελένσκι για την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επισπεύσει την παράδοση πυρομαχικών, συνολικής αξίας δύο δισ. ευρώ.

Παράλληλα, ευχαρίστησε τις ΗΠΑ και τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν για το νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας ύψους 350 εκατομμυρίων δολαρίων το οποίο περιέχει πυρομαχικά μεταξύ άλλων και για τα συστήματα HIMARS.

Маємо сьогодні кілька важливих рішень, передусім оборонних. Наші європейські партнери погодили спільний план, щоб прискорити постачання снарядів для нашої артилерії. Вага цього рішення – 2 мільярди євро. Передбачено як невідкладне постачання, так і виробництво боєприпасів. Це стратегічний крок. Те, що додає впевненості в нашій єдності, у незмінності руху до перемоги над державою-терористом. Дякую всім нашим партнерам у Європі! Усім, хто дійсно зацікавлений, щоб Європа була сильною та вільною. Оголошено сьогодні і про новий оборонний пакет від Сполучених Штатів. Обсяг – 350 мільйонів доларів. Це ракети для «Хаймарсів», артилерійські та інші боєприпаси – усе, що дійсно необхідне, щоб підтримати наших воїнів. Дякую Президенту Байдену, Конгресу й усім американцям! Слава всім, хто захищає незалежність нашої держави! Слава Україні!

Posted by Володимир Зеленський on Monday, March 20, 2023

Σολτς: «Η ένοπλη σύρραξη δεν θα τελειώσει σύντομα»

Στο μεταξύ, ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, προεξόφλησε χθες Δευτέρα (20/3) ότι ο πόλεμος που εξαπέλυσε η Ρωσία εναντίον της Ουκρανίας την 24η Φεβρουαρίου 2022 δεν θα τελειώσει σύντομα.

«Πρέπει να προετοιμαστούμε για το ενδεχόμενο να διαρκέσει πολύ καιρό», τόνισε ο κ. Σολτς κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που οργάνωσε η εφημερίδα Rheinische Post στο Ντίσελντορφ.

«Ακόμη κι αφού τελειώσει ο πόλεμος, δεν θα γίνουν ξανά όλα φυσιολογικά αμέσως. Αλλά δεν πρέπει να σταματήσουμε τις προσπάθειές μας για να εγγυηθούμε πως ο πόλεμος θα τελειώσει», συμπλήρωσε ο Γερμανός ηγέτης.

Είπε ακόμη πως δεν πιστεύει στην ιδέα της ανατροπής ηγετών όπως ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν διά της βίας από το εξωτερικό. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν —είπε ο κ. Σολτς— τον διαβεβαίωσε πως δεν επιδιώκει κάτι τέτοιο. «Υποστηρίζω τον Αμερικανό πρόεδρο σε αυτό», ανέφερε ο καγκελάριος.

Δεν είναι δυνατόν να υπαγορεύσει η Ρωσία τους όρους για την ειρήνη στη χώρα όπου εισέβαλε, πρόσθεσε ο κ. Σολτς. «Η Ουκρανία πρέπει να είναι σε θέση να υπερασπιστική την ακεραιότητα και την ανεξαρτησία της».

Η Νορβηγία παρέδωσε 8 βαριά άρματα μάχης Leopard-2

Από τη μεριά της, η Νορβηγία παρέδωσε οκτώ βαριά άρματα μάχης Leopard-2, γερμανικής κατασκευής, στις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας για να τις βοηθήσει να αποτρέψουν την προέλαση του στρατού της Ρωσίας, ανακοίνωσε το γενικό επιτελείο στο Όσλο.

Τα άρματα βρίσκονται πλέον στο ουκρανικό έδαφος και είναι έτοιμα να αναπτυχθούν, κατά την ίδια πηγή.

«Για την Ουκρανία, η δωρεά των αρμάτων μάχης θα είναι κρίσιμη όσον αφορά τη δυνατότητά της να διεξαγάγει επιθετικές επιχειρήσεις και να ανακαταλάβει εδάφη που κατέχει η Ρωσία», ανέφερε ο αντισυνταγματάρχης Λαρς Γένσεν.

Τον Φεβρουάριο, η Νορβηγία ανακοίνωσε πως θα δώριζε στην Ουκρανία τα οκτώ από τα 36 Leopard-2 που διέθετε, τα οποία είναι του παλαιότερου τύπου 2A4. Διευκρίνισε πως θα δώριζε επίσης τέσσερα οχήματα συνοδείας, πυρομαχικά και ανταλλακτικά.