Στη στρατηγική σημασία της πόλης Μπαχμούτ, που είναι επίκεντρο αιματηρών μαχών τους τελευταίους μήνες στον πόλεμο στην Ουκρανία, αναφέρθηκε σε συνέντευξή του στο CNN ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Όπως είπε αν η Ρωσία την καταλάβει τότε ανοίγει ο δρόμος για να κυριεύσει και άλλες πόλεις στο Ντονμπάς.

«Κατανοούμε πως μετά την Μπαχμούτ, μπορεί να πάνε πιο μακριά. Μπορεί να πάνε στην Κραματόρσκ, μπορεί να πάνε στη Σλοβιάνσκ, ο δρόμος θα είναι ελεύθερος για τους Ρώσους (…) προς άλλες πόλεις της Ουκρανίας. Αυτό έχει στρατηγική σημασία για εμάς» είπε ο Ζελένσκι στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο, υπογραμμίζοντας ότι ο στρατός του παραμένει αποφασισμένος να υπερασπιστεί την πόλη.

Ο στρατός της Ρωσίας κλιμακώνει την επίθεση για την κατάληψη της Μπαχμούτ, κρίνοντας πως η πόλη έχει κρίσιμη σημασία για τη συνέχεια αυτής που το Κρεμλίνο βάφτισε «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», παρά τη σκληρή ουκρανική αντίσταση.

Η Μπαχμούτ «είναι σημαντικός κόμβος (των γραμμών) άμυνας των ουκρανών στρατιωτών στο Ντονμπάς. Η κατάληψή της θα επιτρέψει να διεξαχθούν νέες επιθετικές επιχειρήσεις σε βάθος» σχολίασε χθες ο ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού.

Αποφασισμένος ο ουκρανικός στρατός

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας επέμεινε στη συνέντευξή του στο CNN πως ο στρατός του είναι αποφασισμένος να κρατήσει την πόλη.

«Είχα συνάντηση με τον αρχηγό του γενικού επιτελείου και τους στρατιωτικούς διοικητές (…) και όλοι τους μου είπαν πως πρέπει να συνεχίσουμε να δίνουμε τη μάχη στην Μπαχμούτ. Ασφαλώς πρέπει να λογαριάσουμε τις ζωές των στρατιωτικών μας. Αλλά πρέπει να κάνουμε όλα όσα μπορούμε καθώς παραλαμβάνουμε όπλα (…) ώσπου ο στρατός μας να προετοιμαστεί για αντεπίθεση», διαβεβαίωσε ο κ. Ζελένσκι.

Παρότι ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ υποβαθμίζει τη στρατηγική σημασία της Μπαχμούτ, η πόλη έχει προσλάβει μεγάλη συμβολική και τακτική σημασία, καθώς τα δύο αντιμαχόμενα μέρη έχουν υποστεί τρομακτικές απώλειες.

Πρόκειται για την πιο μακρά και φονική μάχη αφότου εισέβαλε ο ρωσικός στρατός στην ουκρανική επικράτεια την 24η Φεβρουαρίου 2022. Η πόλη, στην οποία έχουν απομείνει λιγότεροι από 4.000 κάτοικοι από τους 70.000 που είχε προτού ξεσπάσει η ένοπλη σύρραξη, έχει καταστραφεί σχεδόν ολοσχερώς.

«Η Wagner πήρε τον έλεγχο της Μπαχμούτ»

Ο ιδρυτής της Wagner Γεβγκένι Πριγκόζιν είπε ότι oι μισθοφόροι της εταιρείας έχουν τον πλήρη έλεγχο του ανατολικού τμήματος της Μπαχμούτ. «Μονάδες της ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας Wagner πήραν τον έλεγχο του ανατολικού τμήματος της Μπαχμούτ. Τα πάντα ανατολικά του ποταμού Μπαχμούτκα βρίσκονται πλήρως υπό τον έλεγχο της Wagner», ανέφερε με ηχητικό μήνυμά του στην πλατφόρμα μηνυμάτων Telegram.

Το Reuters, το οποίο επικαλείται το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, σημειώνει πως δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει την πληροφορία και πως ο Πριγκόζιν έχει στο παρελθόν ανακοινώσει πρόωρα κάποιες επιτυχίες των μισθοφόρων της εταιρείας του.