Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε πως επιβάλει νέες κυρώσεις στη Ρωσία με αφορμή την συμπλήρωση ενός έτους από τη στιγμή που ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία, με εταιρείες και συνεργάτες του Πούτιν να είναι στο επίκεντρο των νέων μέτρων.

Ανέφερε επίσης ότι επιβάλλει κυρώσεις σε περισσότερους από 60 υψηλόβαθμους αξιωματούχους και δεκάδες άλλους, όπως και οντότητες που εμπλέκονται στην κλοπή σιτηρών από την Ουκρανία. Επέβαλε επίσης περιορισμούς θεώρησης εισόδου (βίζα) σε περισσότερα από 1.200 μέλη του ρωσικού στρατού.

Οι κυρώσεις θέτουν στο στόχαστρο τους στενούς συνεργάτες του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, Όλγκα Σκαμπέγεβα, προπαγανδίστρια στην κρατική τηλεόραση και Όλεγκ Ρομανένκο, ο οποίος διορίστηκε για να εποπτεύει τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια της Ουκρανίας που καταλήφθηκε κατά την εισβολή της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου 2022.

Βάσει των κυρώσεων δεσμεύεται η περιουσία που έχουν στις ΗΠΑ όσοι περιλαμβάνονται σε αυτές ή στην οποία ασκεί έλεγχο πολίτης των ΗΠΑ εξ ονόματός τους.

Εξάλλου το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ έθεσε στο στόχαστρο οντότητες στην Κίνα, στον Καναδά και στη Γαλλία, μεταξύ άλλων, προσθέτοντάς τες στον κατάλογό του με τους εμπορικούς περιορισμούς.

Μεταξύ των δεκάδων νέων προσθηκών στον κατάλογο των εμπορικών περιορισμών, 79 έχουν έδρα τη Ρωσία, πέντε έχουν καταγραφεί στην Κίνα, δύο έχουν έδρα στον Καναδά. Άλλες τρεις οντότητες έχουν έδρα στη Γαλλία, στο Λουξεμβούργο και στην Ολλανδία. Οι εταιρείες που βρίσκονται στον κατάλογο υφίστανται περιορισμούς στη λήψη αγαθών και τεχνολογίας αμερικανικής προέλευσης.

Το υπουργείο Εμπορίου εξέδωσε επίσης σήμερα νέους εμπορικούς περιορισμούς στοχοθετώντας τη χρήση από τη Ρωσία ιρανικής κατασκευής drones στην Ουκρανία.