Ανησυχία επικρατεί στην Ουκρανία για το φράγμα που βρίσκεται κοντά στη Χερσώνα, αφού δορυφορικές εικόνες που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την αμερικανική εταιρεία Maxar, δείχνουν ότι έχουν σημειωθεί σοβαρές ζημιές.

«Δορυφορικές εικόνες σήμερα το πρωί αποκαλύπτουν σημαντικές νέες ζημιές σε αρκετές γέφυρες και το φράγμα Νόβα Κακόβκα μετά τη ρωσική υποχώρηση από τη Χερσώνα πέρα ​​από τον ποταμό Ντνίπρο», ανέφερε η Maxar σε δήλωσή της.

Έτσι, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, τμήματα στο βόρειο τμήμα του φράγματος και των δικλίδων του έχουν καταστραφεί σκόπιμα. Υπενθυμίζεται ότι, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Ρωσία κατηγόρησε την Ουκρανία ότι βομβαρδίζει το φράγμα, με το Κίεβο να απαντά στους ίδιους τόνους.

Το τεράστιο φράγμα της Νόβα Κάκοβκα είναι αυτό που εμποδίζει το ρεύμα του ποταμού Ντίπρο να περάσει προς τη Χερσώνα. Τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία έχουν επανειλημμένως κατηγορήσει η μία την άλλη ότι σχεδιάζουν την υπερχείλιση του φράγματος, χρησιμοποιώντας εκρηκτικά και αποσκοπώντας να προκαλέσουν μεγάλη καταστροφή γύρω από την πόλη της Χερσώνας.

Μία ημέρα μετά την ανακοίνωση της απόσυρσης των ρωσικών στρατευμάτων από την πόλη, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, εξέφρασε την έντονη ανησυχία του σχετικά με το ενδεχόμενο η Ρωσία να προσπαθήσει να ανατινάξει το φράγμα Νόβα Κακόβκα, πλημμυρίζοντας την περιοχή γύρω από τη Χερσώνα και αποστραγγίζοντας μια δεξαμενή στην οποία βασίζεται ο πυρηνικός σταθμός Ζαπορίζια για την ψύξη του, προκαλώντας πιθανότατα ολική κατάρρευση του σταθμού.

Απευθύνοντας προειδοποίηση προς τη Μόσχα, ο Ζελένσκι πρόσθεσε: «Αυτό θα σημαίνει ότι κηρύσσετε πόλεμο σε ολόκληρο τον κόσμο. Σκεφτείτε τι θα σας συμβεί τότε».

Ακολουθούν οι δορυφορικές εικόνες που δόθηκαν στη δημοσιότητα: