Προειδοποιεί η Μόσχα, τονίζοντας ότι θα θεωρήσει επιθέσεις κατά οποιουδήποτε τμήματος των περιοχών της Ουκρανίας που ετοιμάζεται να προσαρτήσει ως επιθετικές ενέργειες κατά της ίδιας της Ρωσίας, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε επίσης στους δημοσιογράφους ότι η Ρωσία θα ενσωματώσει de jure και τμήματα της Ουκρανίας που δεν βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων στο πλαίσιο της κίνησής της να προσαρτήσει τέσσερις περιοχές της Ουκρανίας.

Αν και η Ρωσία ελέγχει σχεδόν το σύνολο του εδάφους της επαρχίας του Λουχάνσκ, δεν έχει τον έλεγχο παρά επί του 60% της επαρχίας του Ντονέτσκ. Οταν ο Πεσκόφ ερωτήθηκε τι θα γίνει με το τμήμα του Ντονέτσκ που διαφεύγει του ρωσικού ελέγχου, απάντησε: «Θα απελευθερωθεί». Ολόκληρη η επαρχία του Ντονέτσκ θα αποτελέσει τμήμα της Ρωσίας».

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε επίσης ότι χρειάζεται ενδελεχής διεθνής έρευνα για τις διαρροές στους αγωγούς Nord Stream. Ο Πεσκόφ δεν σχολίασε τις δηλώσεις του αρχηγού της ρωσικής υπηρεσίας Εξωτερικών Πληροφοριών ότι «η Μόσχα διαθέτει στοιχεία που δείχνουν ρόλο της Δύσης» στις διαρροές, όπως μεταδίδει το Reuters και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Οι ρωσικές δυνάμεις είναι «εν μέρει περικυκλωμένες» στην πόλη Λιμάν

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής των υποστηριζόμενων από τη Ρωσία αρχών στην επαρχία Ντονέτσκ της Ουκρανίας δήλωσε σήμερα ότι η πόλη Λιμάν, ρωσικό προπύργιο, είναι «περικυκλωμένο εν μέρει» από τον ουκρανικό στρατό, προσθέτοντας ότι τα νέα από το μέτωπο είναι «ανησυχητικά».

Σε ανάρτησή του στο Telegram ο Ντένις Πουσίλιν, διοικητής της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, δήλωσε ότι τα χωριά Γιαμπίλ και Ντρομπισέβε κοντά στη Λιμάν «δεν ελέγχονται πλέον πλήρως από εμάς».

«Αυτή τη στιγμή η Λιμάν είναι περικυκλωμένη εν μέρει. Ο δρόμος της Σβατόβε ελέγχεται από εμάς, αλλά δέχεται πυρά περιοδικά», πρόσθεσε.

Χαρακτήρισε μάλιστα την κατάσταση «ανησυχητική».

«Τα αγόρια μας πολεμούν, ανασυντάσσουμε τις εφεδρείες, πρέπει να κρατήσουμε, αλλά ο εχθρός χρησιμοποιεί σημαντικές δυνάμεις» στη μάχη, παραδέχθηκε ο Πουσίλιν.

«Πρόκειται για ένα πολύ δυσάρεστο νέο, αλλά πρέπει να κοιτάξουμε την κατάσταση με νηφαλιότητα και να πάρουμε μαθήματα από τα λάθη μας», κατέληξε.

Ουκρανική μονάδα που συμμετέχει στη μάχη αυτή, η 66η μηχανοκίνητη μονάδα, ανέφερε στο Facebook ότι κατέλαβε το χωριό Στσουρόβε, πέντε χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Λιμάν.

Η πόλη Λιμάν, η οποία πριν τον πόλεμο είχε περίπου 20.000 κατοίκους, καταλήφθηκε από τα ρωσικά στρατεύματα τον Μάιο έπειτα από παρατεταμένη μάχη. Αποτελεί επίκεντρο νέων συγκρούσεων από τότε που η Ουκρανία εξεδίωξε τη Ρωσία από την κοντινή περιοχή του Χαρκόβου στη διάρκεια της αντεπίθεσής της αυτόν τον μήνα.