Η κυβέρνηση της Ουκρανίας ανακοίνωσε χθες Τετάρτη (21/9) την ανταλλαγή 215 στρατιωτικών, συμπεριλαμβανομένων αξιωματικών που ηγήθηκαν στην υπεράσπιση της χαλυβουργίας Azovstal, μάχη που αποτελεί για το Κίεβο σύμβολο της αντίστασης στη στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας.

«Επιτύχαμε την απελευθέρωση 215 προσώπων», τη μεγαλύτερη από την εισβολή του ρωσικού στρατού την 24η Φεβρουαρίου, δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ο Αντρίι Γιέρμακ, επικεφαλής των υπηρεσιών της ουκρανικής προεδρίας. Οι 108 από αυτούς πολέμησαν στη Μαριούπολη και στο Azovstal.

Η Ρωσία από την πλευρά της εξασφάλισε την απελευθέρωση 55 κρατουμένων, συμπεριλαμβανομένου του Βίκτορ Μεντβεντσούκ, Ουκρανού πρώην βουλευτή που θεωρείται πως έχει στενή σχέση με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν κι αντιμετώπιζε την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας, διευκρίνισε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο νυχτερινό διάγγελμά του.

Hero of Ukraine Yevheniy Bova. Hero of Ukraine Lev Pashko. Hero of Ukraine Denys Prokopenko. Dmytro Kozatskyi – the famous Orest, a photographer from "Azovstal". Mykola Kushch and Kostiantyn Nikitenko. Kateryna Polishchuk – "Ptashka", Maryana Mamonova, Valentyna Zubko, Yana Shumovetska, Zoriana Repetska, Anastasia Chernenka. A total of 215 heroes. Exchange has just finished. We are bringing our people home. This is definitely a victory for our state, for our entire society. And most importantly – for 215 families who will be able to see their loved ones in safety. We remember all our people and try to save every Ukrainian. This is the meaning of Ukraine, our essence, this is what distinguishes us from the enemy. We value every life! And we will definitely do everything to save everyone who is in Russian captivity.

Posted by Володимир Зеленський on Wednesday, September 21, 2022

Στο πλαίσιο αυτής της «επιχείρησης που προετοιμαζόταν για καιρό», πέντε αξιωματικοί, ανάμεσά τους οι επικεφαλής της άμυνας στην Αζοφστάλ, μεταφέρθηκαν στην Τουρκία, ανέφερε ακόμη ο κ. Ζελένσκι.

Перші деталі того, як відбулось звільнення наших героїв з російського полону. Захисники й захисниці повертаються додому. Бо для нас «не кидати своїх» – це правило, а не просто слова.____The first details of the release of our heroes from Russian captivity. Our defenders are going home. Because for us, «not leaving our people behind» is a rule, not just words.

Posted by Володимир Зеленський on Wednesday, September 21, 2022

Θα παραμείνουν στη χώρα αυτή «με απόλυτη ασφάλεια και σε άνετες συνθήκες» ως «το τέλος του πολέμου» δυνάμει συμφωνίας με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, διευκρίνισε ακόμη ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους.

Δέκα αλλοδαποί αιχμάλωτοι πολέμου -ανάμεσά τους πέντε Βρετανοί και δύο Αμερικανοί– που μεταφέρθηκαν αεροπορικώς νωρίτερα χθες στη Σαουδική Αραβία στο πλαίσιο αυτής της ανταλλαγής ανάμεσα στη Μόσχα και στην Ουκρανία, αποτελούσαν μέρος της συμφωνίας, πάντα σύμφωνα με τον κ. Ζελένσκι.

Οι ΗΠΑ «ευχαριστούν» τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν

Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ ευχαρίστησαν τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και την κυβέρνησή του διότι «συμπεριέλαβαν δύο Αμερικανούς πολίτες στην ανταλλαγή κρατουμένων που ανακοινώθηκε» με τη Ρωσία, ανέφερε ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας Τζέικ Σάλιβαν.

«Ευχαριστούμε τον πρίγκιπα διάδοχο (σ.σ. της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν) και τη σαουδαραβική κυβέρνηση που διευκόλυναν» την επιχείρηση, πρόσθεσε ο κ. Σάλιβαν μέσω Twitter.

Οι ρωσικές δυνάμεις απελευθέρωσαν χθες Τετάρτη μεταξύ άλλων 10 αλλοδαπούς που αιχμαλώτισαν κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών στην Ουκρανία, πέντε υπηκόους της Βρετανίας, δύο υπηκόους των ΗΠΑ, έναν υπήκοο της Κροατίας, έναν υπήκοο του Μαρόκου και έναν υπήκοο της Σουηδίας, στο πλαίσιο συμφωνίας για την ανταλλαγή κρατουμένων με τη μεσολάβηση του Ριάντ.

Οι δύο Αμερικανοί είναι ο Αλεξάντερ Ντρούκι, 39 ετών και ο Άντι Χουέν, 27 ετών, όπως ανέφερε στο πρακτορείο Reuters ένας εκπρόσωπος των οικογενειών τους. Και οι δύο κατάγονται από την Αλαμπάμα και αιχμαλωτίστηκαν τον Ιούνιο, ενώ πολεμούσαν στην ανατολική Ουκρανία, στο πλευρό των ουκρανικών δυνάμεων.

«Εξαιρετικά καλοδεχούμενη είδηση», ανέφερε η Λιζ Τρας

Από τη μεριά της η πρωθυπουργός της Βρετανίας Λιζ Τρας χαιρέτισε την «εξαιρετικά καλοδεχούμενη» είδηση της απελευθέρωσης των πέντε Βρετανών αιχμαλώτων πολέμου που κρατούνταν από τη Ρωσία.

«Μια είδηση εξαιρετικά καλοδεχούμενη: πέντε Βρετανοί πολίτες, κρατούμενοι από τους φιλορώσους στην ανατολική Ουκρανία, απελευθερώθηκαν σώοι και αβλαβείς» έγραψε σε ανάρτησή της στο Twitter.

Μεταξύ των αιχμαλώτων που απελευθερώθηκαν είναι επίσης ο Βρετανός Έιντεν Άσλιν, σύμφωνα με τον Βρετανό βουλευτή Ρόμπερτ Τζένρικ. «Είμαι ευτυχής που ο Άιντεν Άσλιν και οι άλλοι Βρετανοί αιχμάλωτοι πολέμου απελευθερώθηκαν επιτέλους και επιστρέφουν στο Ηνωμένο Βασίλειο», ανέφερε στην ανακοίνωσή του, χωρίς να δώσει τα ονόματα των υπολοίπων. Ο Άσλιν και ο επίσης Βρετανός Σον Πίνερ είχαν καταδικαστεί σε θάνατο από δικαστήριο της αυτοανακηρυχθείσας «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ». Σε θάνατο καταδικάστηκε επίσης ο γεννημένος στο Μαρόκο Μπραχίμ Σααντούν.

Πολλοί αλλοδαποί ταξίδεψαν στην Ουκρανία για να πολεμήσουν με τις ουκρανικές δυνάμεις μετά την εισβολή της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου. Ορισμένοι αιχμαλωτίστηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις, μαζί με άλλους αλλοδαπούς που βρίσκονταν στην Ουκρανία και δηλώνουν ότι δεν συμμετείχαν στον πόλεμο.