Την πρώτη του ομιλία προς τα μέλη της βουλής των Κοινοτήτων και της βουλής των Λόρδων εκφώνησε σήμερα, Δευτέρα, ο Κάρολος, ως βασιλιάς της Βρετανίας.

«Συγκεντρωνόμαστε σήμερα σε ανάμνηση του αξιοσημείωτου χρόνου της αφοσιωμένης υπηρεσίας της βασίλισσας στα έθνη και τον λαό της. Από όταν ήταν πολύ μικρή η αείμνηστη Μεγαλειότητά της δεσμεύτηκε να υπηρετήσει τη χώρα της και τον λαό της» είπε αρχικά ο βασιλιάς Κάρολος.

«Όπως είχε πει ο Σαίξπηρ για την πρώτη βασίλισσα Ελισάβετ, ήταν ένα μοντέλο για όλους τους εν ζωή πρίγκιπες. Αυτόν τον όρκο τήρησε με αξεπέραστη αφοσίωση. Έθεσε ένα παράδειγμα ανιδιοτελούς καθήκοντος το οποίο, με τη βοήθεια του Θεού και τα συμβούλιά σας, είμαι αποφασισμένος να ακολουθήσω πιστά» υπογράμμισε ο βασιλιάς.

«Στέκομαι εδώ μπροστά σας σήμερα και δεν μπορώ παρά να νιώσω το βάρος της ιστορίας που μας περιβάλλει» τόνισε.

Η βασίλισσα Ελισάβετ πέθανε την Πέμπτη με τη χώρα να τελεί σε εθνικό πένθος και δεκάδες χιλιάδες Βρετανοί να αναμένεται να αποτίσουν φόρο τιμής σε εκείνη.

Στην τελετή στο Γουεστμίνστερ Χολ, κατά την οποία τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων και των Λόρδων υπέβαλαν τα συλλυπητήριά τους στον νέο βασιλιά, ο Κάρολος απέτισε φόρο τιμής στο Κοινοβούλιο ως «ολοζώντανο εργαλείο της δημοκρατίας μας».

Παρόντες ήταν και η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Λιζ Τρας, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Κιρ Στάρμερ ενώ στο πλάι του βασιλιά Καρόλου Γ’ βρισκόταν η βασιλική σύζυγος, Καμίλα.