Newsroom

Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν ετοιμάζεται να ανακοινώσει τη χορήγηση επιπλέον στρατιωτικής βοήθειας αξίας 800 εκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία κι ενδέχεται να προχωρήσει στην ανακοίνωσή της ήδη από σήμερα (19/8), δήλωσαν χθες Πέμπτη (18/8) τρεις πηγές ενημερωμένες σχετικά στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Ο κ. Μπάιντεν θα δώσει την εντολή για τη χορήγηση αυτή αξιοποιώντας το προνόμιό του να εγκρίνει τη μεταβίβαση πλεονασμάτων όπλων από το στοκ του στρατού των ΗΠΑ, εξήγησαν οι πηγές.

Οι πηγές, που μίλησαν υπό τον όρο να μην κατονομαστούν, ανέφεραν πως η ανακοίνωση μπορεί να γίνει αυτή ή την επόμενη εβδομάδα και επισήμαναν ότι το νέο πακέτο εξοπλισμών μπορεί να αλλάξει μέγεθος ή αξία. Ο Λευκός Οίκος δεν θέλησε να κάνει κανένα σχόλιο.

Αφότου άρχισε αυτή που ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν περιγράφει με τον όρο «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία, την 24η Φεβρουαρίου, η ένοπλη σύρραξη έχει μετατραπεί σε πόλεμο φθοράς, που διεξάγεται κυρίως στο ανατολικό και στο νότιο τμήμα της ουκρανικής επικράτειας.

Η Ουάσινγκτον έχει ήδη χορηγήσει στρατιωτική βοήθεια αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Κίεβο.

Η Εσθονία υπόσχεται κι άλλα όπλα

Η κυβέρνηση της Εσθονίας σκοπεύει να προμηθεύσει την Ουκρανία με επιπλέον οπλισμό, ιδίως ολμοβόλα και αντιαρματικά όπλα, για να τη βοηθήσει στον πόλεμο με τη Ρωσία, ανακοινώθηκε από το Ταλίν χθες Πέμπτη.

Το βαλτικό κράτος, μέλος τόσο της ΕΕ όσο και του NATO, θα υποστηρίξει επίσης πρωτοβουλία της Βρετανίας για την επέκταση της εκπαίδευσης μελών των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, ενώ θα διαθέσει στην Ουκρανία νοσοκομείο εκστρατείας σε συνεργασία με τη Γερμανία, διευκρίνισε το εσθονικό υπουργείο Άμυνας.

«Οι μάχες στην Ουκρανία συνεχίζουν να είναι εντατικές. Μολονότι ολοένα περισσότερα όπλα από τη Δύση φθάνουν στα μέτωπα, έχουμε ηθική ευθύνη να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία», δήλωσε ο εσθονός υπουργός Άμυνας Χάνο Πέβκουρ.

«Πολεμούν για τις κοινές αξίες μας κι αν υπάρχει οτιδήποτε που μπορούμε να στείλουμε στους Ουκρανούς πρέπει να το κάνουμε», πρόσθεσε.

Η κυβέρνηση της Εσθονίας λέει πως έχει στείλει στην Ουκρανία στρατιωτική βοήθεια αξίας 250 εκατομμυρίων ευρώ (252 εκατ. δολαρίων) από την έναρξη της εισβολής του στρατού της Ρωσίας πριν από σχεδόν έξι μήνες.

Ανάμεσα στα όπλα που της προμήθευσε είναι αντιαρματικές νάρκες αμερικανικής κατασκευής και επίσης αμερικανικοί αντιαρματικοί πύραυλοι Javelin.

Η μικρή χώρα της Βαλτικής με 1,2 εκατομμύριο κατοίκους έχει επίσης προμηθεύσει αρκετά οβιδοβόλα από τα άλλοτε ανατολικογερμανικά αποθέματα στο Κίεβο, μεταβίβαση που ενέκρινε η κυβέρνηση της Γερμανίας.

«Σύμμαχος» των Ουκρανών φινλανδικός δορυφόρος

Ένας δημοφιλής Ουκρανός τηλεπαρουσιαστής ανέλαβε πρωτοβουλία για τη συγκέντρωση χρημάτων με στόχο την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων της χώρας του απέναντι στους Ρώσους εισβολείς και ανακοίνωσε πως εξασφάλισε τα δικαιώματα χρήσης ενός φινλανδικού δορυφόρου.

Ο Σέρχι Πρίτουλα, σταρ της τηλεόρασης, και η φινλανδική εταιρεία κατασκευής δορυφόρων ICEYE επιβεβαίωσαν τη συμφωνία.

Σύμφωνα με τη φινλανδική εταιρεία, η σύμβαση δίνει τη δυνατότητα στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις να λαμβάνουν εικόνες δορυφόρου από τοποθεσίες στρατηγικής σημασίας. Παρέχεται, όπως αναφέρει η ICEYE, η δυνατότητα λήψης εικόνων υψηλής ανάλυσης ακόμη και τη νύχτα ή σε συνθήκες πυκνής νέφωσης.

«Δεν γνωρίζω άλλες περιπτώσεις στην ιστορία που πολίτες, μικροί και μεγάλοι, ένωσαν τις δυνάμεις τους και απέκτησαν έναν δορυφόρο για το κράτος τους», είπε ο Πρίτουλα σε βίντεο που αναρτήθηκε στο YouTube.

Ο Σέρχι Πρίτουλα – το ίδρυμα του οποίου έχει αναλάβει πολλές πρωτοβουλίες συγκέντρωσης κεφαλαίων για την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων της χώρας του στον αγώνα κατά των ρώσων εισβολέων – δήλωσε ότι τα χρήματα για τον δορυφόρο εξασφαλίστηκαν τον Ιούνιο μέσω της εκστρατείας συμμετοχικής χρηματοδότησης (crowdfunding) «People’s Bayraktar» η οποία επεδίωκε να αγοράσει τρία μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar TB2 από την τουρκική εταιρεία Baykar.

Ύστερα από τη δημοσιότητα που έλαβε η συγκεκριμένη πρωτοβουλία, η Baykar δώρισε στην Ουκρανία τρία μη επανδρωμένα αεροσκάφη του συγκεκριμένου τύπου.

Ως εκ τούτου, ο Πρίτουλα δήλωσε ότι ήταν σε θέση να αξιοποιήσει τα χρήματα που είχαν συγκεντρωθεί – περίπου 55 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τον ίδιο – για να αποκτήσει πρόσβαση στον δορυφόρο της ICEYE.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.