Αλαζονική και παράλογη χαρακτήρισε την απόφαση της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, με την οποία τιμάται ο Λιου Σιαομπό και απευθύνεται έκκληση στις κινεζικές αρχές να τον απελευθερώσουν, εκπρόσωπος του κινέζικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Η Κίνα εκφράζει την απόλυτη αντίθεσή της στην απόφαση αυτή. Καλούμε τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να αλλάξουν την αλαζονική και παράλογη στάση του και να δείξουν σεβασμό στο κινεζικό λαό και στην δικαστική εξουσία της Κίνας», τόνισε η Κινέζα αξιωματούχος Ζιανγκ Γου.

Η μη δεσμευτική απόφαση υιοθετήθηκε με 401 ψήφους υπέρ και μια κατά.

«Ο κινεζικός λαός και η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων στον κόσμο είναι αντίθετοι με την επιλογή της Επιτροπής Νόμπελ», επιμένει η Κινέζα αξιωματούχος, προειδοποιώντας πως κάθε προσπάθεια να ασκηθεί πίεση στην Κίνα είναι «καταδικασμένη να αποτύχει».

Καθώς η ώρα της τελετής απονομής πλησιάζει η ένταση κλιμακώνεται. Κίνα και Νορβηγία ερίζουν ως προς το πόσες χώρες τελικά θα παραστούν ενώ ένα άδειο κάθισμα, μία φωτογραφία και ένα κείμενό του διαβασμένο από την ηθοποιό Λιβ Ούλμαν θα εκπροσωπούν συμβολικά τον Λιού Σιαομπό, ο οποίος εκτίει ποινή φυλάκισης 11 ετών.

Η σύζυγός του Λιού Σιά έχει τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό μετά την ανακοίνωση της βράβευσής του και δεν θα παραστεί στην τελετή, όπως επιθυμούσε.