Να απελευθερώσει τον φυλακισμένο Κινέζο διαφωνούντα Λιου Σιαομπό, ο οποίος τιμήθηκε με το Νομπέλ Ειρήνης, κάλεσε την Κίνα ο πρόεδρος της Ταϊβάν Μα Γινγκ τζέου.

«Το ενδιαφέρον για τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν κάνει διάκριση ανάμεσα σε εθνικότητες και σύνορα», είπε χαρακτηριστικά.

Ο 54χρονος Λιου Σιαομπό που έχει καταδικαστεί σε κάθειρξη 11 ετών δεν θα παραβρεθεί στη σημερινή τελετή απονομής στο ‘Οσλο, ούτε και κανένα μέλος της οικογένειάς του. Θα εκπροσωπείται από μία άδεια θέση, μία φωτογραφία και ένα κείμενό του που θα διαβαστεί από την ηθοποιό Λιβ Ούλμαν.

Ο εκπρόσωπος Λιν Γιου-τσανγκ είπε ότι η αντίδραση της Κίνας απέναντι στη βράβευση του Λιου Σιαομπό και τα μέτρα που έχει λάβει είναι «εξαιρετικά λυπηρά».

«Το βραβείο είναι μία μεγάλη αναγνώριση για τον Λιου Σιαομπό και τους μεταρρυθμιστές της δημοκρατίας στην Κίνα. Η φυλάκισή του και η απουσία του από την τελετή απλώς θα στρέψουν περισσότερο την προσοχή της διεθνούς κοινότητας στην κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα», είπε ο Λιν. «Καλούμε και πάλι την Κίνα να ανταποκριθεί στις έντονες διεθνείς εκκλήσεις, να απελευθερώσει τον Λιου και να άρει τον κατ΄οίκον περιορισμό της συζύγου του», πρόσθεσε.