Μετά τα ευρωπαϊκά κράτη, η Κίνα ζήτησε και από την Ιαπωνία να μην εκπροσωπηθεί στην τελετή απονομής του Νόμπελ Ειρήνης στον Κινέζο Λιού Σιαομπό στο Όσλο, που θα γίνει στις 10 Δεκεμβρίου.

Η ενέργεια αυτή, εκτιμούν αναλυτές, ενδέχεται να προκαλέσει νέα ένταση στις ήδη τεταμένες σχέσεις των δύο χωρών τους τελευταίους μήνες.

Το Πεκίνο έχει ήδη προειδοποιήσει τα ευρωπαϊκά κράτη ότι η υποστήριξη του κινέζου διαφωνούντα, ο οποίος βρίσκεται στη φυλακή, θα θεωρηθεί προσβολή προς το κινεζικό νομικό σύστημα.

«Αληθεύει ότι υπήρξαν αιτήματα μέσω της διπλωματικής οδού στο Τόκιο και τη Νορβηγία για να μην παραστεί κανένας που να έχει σχέση με την ιαπωνική κυβέρνηση στην τελετή του Βραβείου Νόμπελ Ειρήνης», δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Ιαπωνίας Σεΐτζι Μαεχάρα στο κοινοβούλιο.

«Σκοπεύουμε να πάρουμε μια ορθή απόφαση όσον αφορά την παρουσία (στην τελετή) του πρεσβευτή μας στη Νορβηγία», κατέληξε.

Από την άλλη πλευρά, η Γαλλία ανακοίνωσε σήμερα ότι θα εκπροσωπηθεί τελικά στην τελετή, παρά τις προειδοποιήσεις του Πεκίνου. «Κατά την απονομή του βραβείου αυτού, κάθε χρόνο, η Γαλλία εκπροσωπείται πάντα από τον πρεσβευτή της στη Νορβηγία. Η παράδοση αυτή θα συνεχιστεί και φέτος», δήλωσε ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών Μπερνάρ Βαλερό.

«Έχουμε επαφές με τους ευρωπαίους συναδέλφους μας και κατανοούμε από αυτές τις επαφές ότι αυτή την επιλογή σκοπεύουν να προκρίνουν και αυτοί», προσέθεσε.