Συνήθως τα καλοκαίρια οι τουρίστες συνέρρεαν στο ουκρανικό θέρετρο της Οδησσού για να απολαύσουν τις παραλίες της Μαύρης Θάλασσας. Μετά όμως το ξέσπασμα του πολέμου τίποτα δεν θυμίζει τις παλιές καλοκαιρινές εικόνες. Η λευκή άμμος είναι γεμάτη νάρκες λόγω του πολέμου με τη Ρωσία και αστυνομικοί περιπολούν τα σημεία όπου έχουν δημιουργηθεί μονοπάτια με ξύλινες σανίδες.

Ο ουκρανικός στρατός τοποθέτησε νάρκες κατά μήκος της ακτής για την περίπτωση ρωσικής επίθεσης από τη θάλασσα, αποκλείοντας τις εισόδους στις παραλίες με κόκκινες και λευκές ταινίες για να διασφαλίσει ότι δεν θα τραυματιστούν πολίτες.

Η τοπική οικονομία στην Οδησσό της νοτιοδυτικής Ουκρανίας, που ήδη ταλανίζεται από τον πόλεμο, θα υποστεί τεράστιο πλήγμα στην τουριστική της βιομηχανία φέτος. Οι κάτοικοι δεν μπορούν να φανταστούν τη ζωή στην Οδησσό χωρίς θάλασσα και παραλίες αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επικαλούμενο το δημοσίευμα του Reuters. «Δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς τη θάλασσα. Εάν δεν ήταν η θάλασσα, πιθανόν να μην υπήρχε Οδησσός», δήλωσε ο 82χρονος κάτοικος Βίκτορ Χολτσένκο.

Στις αρχές Μαΐου, οι ρωσικές δυνάμεις σφυροκόπησαν το λιμάνι με πυραύλους, καταστρέφοντας κτίρια στην Οδησσό.

Κάποιοι αψηφούν τις οδηγίες

Πινακίδες που έχουν αναρτηθεί από τον ουκρανικό στρατό προειδοποιούν τους κατοίκους να μην πλησιάζουν τις παραλίες όπου έχουν θαφτεί νάρκες. Αυτό που βλέπει κανείς πλέον από παραθαλάσσιο εστιατόριο είναι μια πινακίδα με την ένδειξη «Κίνδυνος! Νάρκες».

Αυτόπτης μάρτυρας του Reuters είδε μια οικογένεια με ένα μικρό παιδί να περπατούν σε μια αποκλεισμένη παραλία, ενώ είχε πέσει το σκοτάδι, αψηφώντας τους κανόνες. Άλλοι κάτοικοι απλώνουν τις πετσέτες στα μονοπάτια που έχουν φτιαχτεί από ξύλινες σανίδες αντί στην παραλία για να κάνουν ηλιοθεραπεία.

«(Ο στρατός) είπε να μην πηγαίνουμε εκεί (στην παραλία)», δήλωσε ο 18χρονος Κίριλο Ζιντσένκο. «Γιατί να πας εκεί; Αυτό είναι το καλοκαίρι που θα έχουμε».

Ο τουρισμός στη Οδησσό, που κάποτε ήταν κινητήριος μοχλός της τοπικής οικονομίας, έχει στερέψει. Η τοπική οικονομία θα υποστεί βαρύ πλήγμα, δήλωσε ο Ολεξάντρ Μπάμπιτς, ιδιοκτήτης τουριστικού γραφείου. «Είναι τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια, τα τουριστικά είδη, όλες οι υπηρεσίες στις παραλίες. Είναι πράγματα που συνδέονται με τον πολιτιστικό τομέα… δεν ξέρω πώς θα επιβιώσει η οικονομία της πόλης χωρίς αυτά».