Οι Αρχές της Ουκρανίας έχουν καταθέσει προσφυγές στο δικαστήριο για οκτώ ακόμη υποθέσεις εγκλημάτων πολέμου, πέρα από τις τρεις για τις οποίες έχουν καταδικαστεί Ρώσοι στρατιώτες, δήλωσε η Ουκρανή εισαγγελέας, Ιρίνα Βενεντίκτοβα.

Η Ουκρανία, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, έχει ξεκινήσει περισσότερες από 16.000 έρευνες για πιθανά εγκλήματα πολέμου μετά την εισβολή της Ρωσίας στη χώρα στις 24 Φεβρουαρίου, πρόσθεσε η ίδια.

«Κάθε ημέρα παρατηρούμε αύξηση (των ερευνών)» τόνισε η Βενεντίκτοβα. «Μιλάμε για ανθρώπους που δεν ήρθαν μόνο ως στρατιώτες (…) αλλά επίσης ήρθαν για να βιάσουν, να σκοτώσουν αμάχους, να λεηλατήσουν, να ταπεινώσουν και τα λοιπά» κατέληξε.

Η Ρωσία από την πλευρά της αρνείται τις καταγγελίες ότι έχει διαπράξει εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία.

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι η Ουκρανία θα εγκαινιάσει ένα «Βιβλίο εκτελεστών», ένα σύστημα για να συγκεντρώνει στοιχεία για τα εγκλήματα πολέμου που διαπράττουν οι Ρώσοι.

Οι Ουκρανοί εισαγγελείς αναφέρουν ότι μετά την εισβολή της Ρωσίας έχουν καταγράψει περισσότερα από 1.200 φερόμενα εγκλήματα πολέμου στα οποία εμπλέκονται περισσότεροι από 600 ύποπτοι.

«Την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει μια ειδική έκδοση, “Το Βιβλίο των Εκτελεστών”, ένα σύστημα για να συγκεντρώνονται στοιχεία σχετικά με εγκληματίες πολέμου, εγκληματίες του ρωσικού στρατού», εξήγησε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Ο Ζελένσκι εκτίμησε ότι αυτό θα αποτελέσει βασικό στοιχείο της δέσμευσής του να λογοδοτήσουν οι Ρώσοι στρατιωτικοί που έχουν διαπράξει, όπως καταγγέλλει το Κίεβο, φόνους, βιασμούς και λεηλασίες.

«Αυτά είναι συγκεκριμένα στοιχεία για συγκεκριμένα πρόσωπα, ένοχα για συγκεκριμένα, σκληρά εγκλήματα κατά Ουκρανών», τόνισε, επικαλούμενος τη Μπούkα, το προάστιο του Κιέβου, όπου ερευνητές εντόπισαν στοιχεία για μαζικές εκτελέσεις.