Ο κουμπάρος του Βλαντιμίρ Πούτιν, Βίκτορ Μεντβεντσούκ, πρόκειται να περάσει από δίκη στην Ουκρανία με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας και παραβίασης του δικαίου του πολέμου, ενώ κινδυνεύει να καταδικαστεί σε κάθειρξη 15 ετών εφόσον κριθεί ένοχος.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η ουκρανική ανακριτική υπηρεσία, ανέφερε ότι ο Μεντβεντσούκ παρείχε βοήθεια στη ρωσική ηγεσία με «ανατρεπτικές δραστηριότητες» εναντίον της Ουκρανίας, όπως με τη συλλογή πληροφοριών για την τοποθεσία των στρατιωτικών μονάδων. Παρόλα αυτά, ο Ουκρανός πολιτικός, που είναι επικεφαλής του κόμματος «Πλατφόρμα Αντιπολίτευσης-Για τη Ζωή», αρνείται ότι διέπραξε οτιδήποτε επιλήψιμο.

Σημειώνεται, ότι είχε τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό πέρσι, με την κατηγορία της προδοσίας, αλλά έφυγε από το σπίτι του μετά την εισβολή της Ρωσίας την Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου και συνελήφθη τον Απρίλιο.

Παρόλα αυτά, οι ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες τον συνέλαβαν σε μυστική επιχείρηση στις 12 Απριλίου κι έκτοτε ξεκίνησε ένα διπλωματικό θρίλερ, για την απελευθέρωση του. Σύμφωνα με πληροφορίες που είχαν μεταδώσει διεθνή πρακτορεία, το Κρεμλίνο είχε προτείνει ανταλλαγή αιχμαλώτων με τον Μεντβεντσούκ.

Μάλιστα, στο τραπέζι είχε πέσει κι η πρόταση να γίνει ανταλλαγή με τους Ουκρανούς μαχητές της Μαριούπολης, που είχαν κρυφτεί στο εργοστάσιο Azovstal και παραδόθηκαν πρόσφατα στο ρωσικό στρατό.