Σχεδόν τέσσερα χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια του Ατλαντικού Ωκεανού, ένα νέο είδος βακτηρίου, ικανό να τρέφεται με σκουριά, ανακαλύφθηκε να τρώει το ναυάγιο του Τιτανικού.

Σύμφωνα με την Δρ. Ενριέτα Μαν του Πανεπιστημίου Ντάλουσι στον Καναδά το ναυάγιο καταρρέει πιο γρήγορα από ποτέ και στο τέλος δεν θα μείνει τίποτα εκτός από ένας λεκές σκουριάς. Ακόμη ευχάριστο θα θεωρείται αν απομείνει 15 με 20 χρόνια ο Τιτανικός.

Το νέο βακτήριο που ανακαλύφθηκε ονομάζεται H.titanicae και είναι ένα από τα δεκάδες μικρόβια, βακτήρια και μύκητες που αποδομούν το ιστορικό ναυάγιο. Όσα βακτήρια τρώνε το οξείδιο του σιδήρου συγκεντρώνονται πάνω σε μικροσκοπικές οπές που δίνουν στη σκουριά μια πορώδη υφή και τη μεταμορφώνουν σε λεπτόκοκκη σκόνη.

Το 2012 συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη βύθιση του Τιτανικού και η ανακάλυψη του νέου βακτηρίου Halomonas titanicae που ανήκει στην οικογένεια Halomonadaceae θα παρουσιαστεί στο International Journal of Systematic and Evolutionary Microbiology στις 8 Δεκεμβρίου.