Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανάρτησε σήμερα βίντεο στα οποία, σύμφωνα με τη Μόσχα, εικονίζονται Ουκρανοί μαχητές που παραδόθηκαν στο πολιορκημένο χαλυβουργείο Αζοφστάλ και έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία.

Σε ένα από τα βίντεο, διακρίνονται άνδρες ξαπλωμένοι σε κρεβάτια σε ένα δωμάτιο και δύο από αυτούς έκαναν μια σύντομη δήλωση στην κάμερα. Ο ένας είπε ότι του δίνουν φαγητό και έχει πρόσβαση σε γιατρούς, ενώ ο δεύτερος είπε ότι του επίδεσαν τα τραύματα και δεν έχει κανένα παράπονο για τη θεραπεία που λαμβάνει.

Σε ένα δεύτερο βίντεο, ένας άνδρας, τραυματισμένος στο κεφάλι, είπε ότι τον ταΐζουν και τον φροντίζουν καλά και ότι δεν υφίσταται καμία σωματική ή ψυχολογική πίεση.

Δεν ήταν δυνατόν να διαπιστωθεί αν οι άνδρες αυτές μιλούσαν ελεύθερα.

Νωρίτερα, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι από την Δευτέρα έχουν παραδοθεί 959 μαχητές, μεταξύ των οποίων και 80 τραυματίες, οι οποίοι νοσηλεύονται σε νοσοκομείο του Νοβοαζόφσκ, στην αποσχισθείσα περιφέρεια του Ντονέτσκ.

Η Ουκρανία ζητά ανταλλαγή αιχμαλώτων, αλλά δεν έχει δώσει δικό της αριθμό μαχητών που πιστεύεται ότι έχουν εγκαταλείψει το εργοστάσιο.

Η Ρωσία, από την πλευρά της, ισχυρίζεται ότι οι μαχητές θα τύχουν μεταχείρισης σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες. Υψηλόβαθμος Ρώσος αξιωματούχος είπε ότι δεν πρέπει να γίνεται ανταλλαγή με «ναζί εγκληματίες».

Φιλορώσοι αυτονομιστές: Το δικαστήριο θα κρίνει την τύχη τους

Το δικαστήριο θα κρίνει την τύχη των Ουκρανών μαχητών που παραδόθηκαν στο εργοστάσιο χάλυβα Αζοφστάλ στη Μαριούπολη, δήλωσε ηγέτης των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass, ο ηγέτης των αυτονομιστών του Ντονέτσκ, Ντένις Πουσίλιν, δήλωσε ότι «αν ο αντίπαλος έχει καταθέσει τα όπλα, το δικαστήριο αποφασίζει για τη μελλοντική του μοίρα».

Ωστόσο, είπε ότι όσοι διαπιστωθεί πως είναι «νεοναζί εγκληματίες πολέμου», θα πρέπει να έρθουν αντιμέτωποι με ένα διεθνές δικαστήριο.

Ο Πουσίλιν συμπλήρωσε ότι οι ανώτατοι διοικητές στο χαλυβουργείο είναι ακόμα μέσα στο εργοστάσιο και δεν έχουν ακόμη παραδοθεί, αναφέρει το Reuters, επικαλούμενο τοπικά μέσα ενημέρωσης.