Η Ρωσία ανακοίνωσε επίσημα ότι πλέον χρησιμοποιεί μυστικά όπλα τελευταίας τεχνολογίας στο πόλεμο της Ουκρανίας και κυρίως όπλα λέιζερ, τα οποία έχουν την δυνατότητα να καίνε drones και να τυφλώνουν δορυφόρους.

Οι επίσημες ανακοινώσεις έγιναν από τον Γιούρι Μπορίσοφ, αναπληρωτή πρωθυπουργό αρμόδιο για τη στρατιωτική ανάπτυξη, ο οποίος μίλησε σε συνέδριο στη Μόσχα και τόνισε ότι τα συγκεκριμένα όπλα αναπτύχθηκαν, ώστε να αντιμετωπιστεί η στρατιωτική βοήθεια που έστειλε η Δύση στο Κίεβο.

Έτσι, σημείωσε πως έχει ήδη αναπτυχθεί το λέιζερ Peresvet, που μπορεί να τυφλώσει δορυφόρους που βρίσκονται σε απόσταση έως 1.500 χιλιομέτρων πάνω από την επιφάνεια της Γης.

Ο ίδιος είπε ότι ωστόσο υπάρχουν ήδη άλλα πιο ισχυρά ρωσικά οπλικά συστήματα από το Peresvet που μπορούν να κάψουν μη επανδρωμένα αεροσκάφη και άλλον εξοπλισμό. Ο Μπορίσοφ αναφέρθηκε σε μια δοκιμή που έγινε χθες Τρίτη κατά την οποία το Peresvet έκαψε ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος σε απόσταση 5 χιλιομέτρων σε πέντε δευτερόλεπτα.

«Εάν το Peresvet τυφλώνει, η νέα γενιά των όπλων λέιζερ επιτυγχάνει την φυσική καταστροφή του στόχου, την θερμική καταστροφή, τον καίνε» δήλωσε ο Μπορίσοφ, μιλώντας στη ρωσική κρατική τηλεόραση.

Η ανησυχία της Δύσης

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, η χρήση των λέιζερ για την τύφλωση δορυφόρων, ή ακόμη και για το κάψιμο τους ήταν κάποτε κάτι από το χώρο της επιστημονικής φαντασίας, αλλά οι μεγάλες δυνάμεις όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Κίνα και η Ρωσία εργάζονται εδώ και χρόνια πάνω σε παραλλαγές τέτοιων όπλων.

Έτσι, τα σχόλια του Μπορίσοφ δείχνουν ότι η Ρωσία έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο με τα όπλα λέιζερ, μια τάση που ενδιαφέρει σημαντικά άλλες πυρηνικές δυνάμεις όπως τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα.

Μάλιστα, ο ίδιος δήλωσε ότι μόλις είχε επιστρέψει από τον Σάροφ , μια κλειστή πόλη στην περιοχή του Νίζνινοβγκοροντ, που ήταν κάποτε γνωστή ως Arzamas-16 επειδή ήταν τόσο μυστική, καθώς είναι το κέντρο έρευνας των πυρηνικών όπλων της Ρωσίας. Είπε επίσης ότι μια νέα γενιά όπλων λέιζερ που χρησιμοποιούν μια ευρεία ηλεκτρομαγνητική ζώνη θα αντικαταστήσει τελικά τα συμβατικά όπλα.

«Αυτή δεν είναι κάποιο είδος εξωτικής ιδέας, αυτή είναι η πραγματικότητα», πρόσθεσε χαρακτηριστικά