Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) απηύθυνε σήμερα έκκληση για τη συγκέντρωση 514 εκατομμυρίων δολαρίων προκειμένου να παρασχεθεί βοήθεια σε 10 εκατομμύρια ανθρώπους που εκτοπίστηκαν λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Τα χρήματα αυτά θα επιτρέψουν να παρασχεθεί βοήθεια σε 8 εκατομμύρια εσωτερικά εκτοπισμένους και σε άλλα δύο εκατομμύρια ανθρώπους που έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία από τις 24 Φεβρουαρίου και μετά.

«Οι ανθρωπιστικές ανάγκες στην περιοχή εξακολουθούν να αυξάνουν και ο πληθυσμός που επηρεάζεται έχει άμεση ανάγκη από υποστήριξη» υπογράμμισε σε ανακοίνωσή του ο ΔΟΜ.

Η βοήθεια αυτή, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, θα δοθεί κυρίως στον πιο ευάλωτο πληθυσμό: τις γυναίκες, τα παιδιά, τους ηλικιωμένους και τα άτομα με ειδικές ανάγκες.

Περισσότεροι από 7,7 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ουκρανία έχουν αναγκαστεί μέχρι στιγμής να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και να αναζητήσουν καταφύγιο αλλού στη χώρα ή στο εξωτερικό λόγω του πολέμου, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του ΔΟΜ.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) έχει ανακοινώσει ότι 5.372.854 Ουκρανοί είχαν φύγει από τη χώρα τους ως τις 27 Απριλίου.

Το 90% των προσφύγων είναι γυναίκες και παιδιά.

Τουλάχιστον 233.000 πολίτες τρίτων χωρών που διέμεναν στην Ουκρανία επίσης έφυγαν από τη χώρα μετά το ξέσπασμα του πολέμου.

Πριν από τη ρωσική εισβολή η Ουκρανία είχε πληθυσμό 37 εκ. ανθρώπους στις περιοχές υπό τον έλεγχο του Κιέβου, με εξαίρεση δηλαδή την Κριμαία την οποία προσάρτησε το 2014 η Ρωσία και τις επαρχίες στα ανατολικά που ελέγχουν οι αυτονομιστές αντάρτες.