Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα στείλουν περισσότερα συστήματα πυροβολικού στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο Τζο Μπάιντεν σε δημοσιογράφους, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με ηγέτες συμμαχικών χωρών σχετικά με τη ρωσική εισβολή.

Όπως μετέδωσε το Reuters, ερωτηθείς αν οι ΗΠΑ θα στείλουν περισσότερα συστήματα πυροβολικού στην Ουκρανία, ο Αμερικανός πρόεδρος απάντησε «ναι».

Νωρίτερα, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι είχε δηλώσει σε δημοσιογράφους που συνόδευαν τον πρόεδρο Μπάιντεν στο Νιου Χαμσάιρ ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα εξακολουθήσει να παρέχει πυρομαχικά και άλλη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία.

Ο Μπόρις Τζόνσον

Τζόνσον: Χρειάζονται υποστήριξη με περισσότερο πυροβολικό και αυτό θα τους δώσουμε

Επισημαίνεται πως και η Βρετανία θα στείλει περισσότερα συστήματα πυροβολικού στην Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ο Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος παράλληλα αποκάλυψε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο αποστολής πυραύλων Brimstone.

Μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων για τον πόλεμο, και εκφράζοντας την εκτίμηση πως η ρωσική τακτική σε αυτόν εισέρχεται σε μια νέα φάση, ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε πως οι εχθροπραξίες θα εξελιχθούν «σε μια σύρραξη με όπλα πυροβολικού». Επομένως, «(σ.σ. οι Ουκρναοί) χρειάζονται υποστήριξη με περισσότερο πυροβολικό, αυτό θα τους δώσουμε (…). Εκτός από πολλές άλλες μορφές υποστήριξης».

Όταν ρωτήθηκε τι είδους αντιπλοϊκά όπλα σχεδιάζει να στείλει στην Ουκρανία για να στηρίξει την άμυνά της, ο Τζόνσον απάντησε: «Ένα από τα συστήματα που εξετάζουμε (…) είναι να δούμε αν θα μπορούσαμε να τοποθετήσουμε μερικούς Brimstone στο πίσω μέρος οχημάτων για να δούμε αν λειτουργεί».

Ο Τζόνσον πρόσθεσε ωστόσο ότι εξετάζονται και άλλες επιλογές, σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Οι πύραυλοι Brimstone έχουν χρησιμοποιηθεί από τις βρετανικές δυνάμεις στη Λιβύη και τη Συρία και συνήθως εκτοξεύονται από μαχητικά αεροσκάφη. Η κατασκευάστρια εταιρεία MBDA λέει ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναντίον ταχέως κινούμενων στόχων στην ξηρά και τη θάλασσα.