Σε εξέλιξη βρίσκεται η ειδική στρατιωτική επιχείρηση «απελευθέρωσης» που είχε ανακοινώσει η Ρωσία για το Ντονμπάς, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία βρίσκεται σε νέα φάση, με καινούργιες μαζικές επιθέσεις να πραγματοποιούνται στα ανατολικά.

Όπως είχαν ανακοινώσει και οι Ουκρανικές αρχές, τα ρωσικά στρατεύματα που συγκεντρώθηκαν στην ανατολική Ουκρανία, ξεκίνησαν την προέλαση, ενώ ταυτόχρονα εξαπολύονται μαζικοί βομβαρδισμοί στο Χάρκοβο και την Μαριούπολη.

Οι οδομαχίες στη Μαριούπολη, που πολιορκείται από τις ρωσικές δυνάμεις από τις αρχές Μαρτίου, συνεχίζονται ακόμη, δήλωσε σήμερα ο Ουκρανός κυβερνήτης της περιοχής, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN. «Μάχες διεξάγοναι στη Μαριούπολη. Πρόκειται για οδομαχίες, όχι μόνο με ελαφρά όπλα αλλά και συγκρούσεις τεθωρακισμένων στους δρόμους της πόλης», είπε ο Πάβλο Κιριλένκο, ο κυβερνήτης της περιφέρειας του Ντονέτσκ.

Βίντεο που κυκλοφορούν στα social media -εκ των οποίων ένα αναπαρήγαγε και η βρετανική The Sun– αναφέρουν πως φέρεται να βομβαρδίστηκε το εργοστάσιο Azovstal της Μαριούπολης, στο οποίο έχουν βρει καταφύγιο στρατιώτες και άμαχοι.

Παράλληλα, οι ζώνες όπου είναι συγκεντρωμένοι οι Ουκρανοί μαχητές –αρχίζοντας από το αχανές βιομηχανικό συγκρότημα Αζοφστάλ– υφίστανται σφοδρούς βομβαρδισμούς, όμως «η άμυνα κρατάει γερά», είπε ο ίδιος, σύμφωνα με τηλεγράφημα του AFP.

«Υπάρχουν ορισμένες συνοικίες όπου οι οδομαχίες συνεχίζονται», πρόσθεσε, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις. «Δεν μπορούμε να πούμε ότι οι Ρώσοι τις ελέγχουν».

«Την περασμένη εβδομάδα το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι χίλιοι Ουκρανοί στρατιώτες παραδόθηκαν στη Μαριούπολη. Όμως πολλές εκατοντάδες άλλοι, σύμφωνα με τους φιλορώσους αυτονομιστές, είναι ακόμη περιχαρακωμένοι στο τεράστιο εργοστάσιο του Αζοφστάλ, απ’ όπου προβάλλουν σθεναρή αντίσταση».

«Τουλάχιστον 1.000 άμαχοι, κυρίως γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι» είναι επίσης κρυμμένοι στα «υπόγεια καταφύγια του εργοστασίου», ανέφερε το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης σε ανάρτηση στο Telegram.

Υπενθυμίζεται πως η Ρωσία κάλεσε τον ουκρανικό στρατό «να καταθέσει τα όπλα» και τους τελευταίους υπερασπιστές της Μαριούπολης να σταματήσουν την αντίσταση, 24 ώρες αφότου τους έδωσε τελεσίγραφο να παραδοθούν, το οποίο παρέμεινε κενό γράμμα.

Βομβαρδισμένα κτίρια στο Χάρκοβο στην Ουκρανία

«Τουλάχιστον τρία άτομα σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμό στο Χάρκοβο»

Τουλάχιστον τρία άτομα σκοτώθηκαν και 16 τραυματίσθηκαν σήμερα κατά την διάρκεια του βομβαρδισμού της πόλης Χάρκοβο, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κυβερνήτης της περιοχής Όλεχ Σινεχούμποφ, σε ανάρτηση του στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram, την οποία επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Ακόμη τρεις νεκροί ανακοινώθηκαν χθες, Μ. Δευτέρα, από τις τοπικές αρχές.

In this photo taken from video released by Russian Defense Ministry Press Service on Tuesday, March 1, 2022, a Russian soldier points a gun from a Russian military helicopter as it flies over an undisclosed location in Ukraine

Το Κίεβο διαψεύδει ότι ουκρανικές δυνάμεις έπληξαν ρωσικό χωριό κοντά στα σύνορα

Στο μεταξύ, Κίεβο κάνει γνωστό πως αρνείται τις κατηγορίες του Ρώσου κυβερνήτη της ρωσικής επαρχίας Μπέλγκοροντ ότι ουκρανικές δυνάμεις έπληξαν ένα ρωσικό χωριό κοντά στα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Βιτσισλάβ Γκλάντκοφ, κυβερνήτης του Μπέλγκοροντ, δήλωσε ότι τρία άτομα τραυματίστηκαν ελαφρά στην καταγγελλόμενη επίθεση, και ότι περισσότερα από 30 σπίτια υπέστησαν ζημιές.

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε, από την πλευρά του, πως τα παραπάνω αφορούν σε «αβάσιμες κατηγορίες από τη Ρωσία. Η Ουκρανία διεξάγει μια αμυντική επιχείρηση στο έδαφός της και πολεμά αποκλειστικά εναντίον των Ρώσων κατακτητών, όχι εναντίον αμάχων».

Δεν ήταν εφικτό να επαληθευτεί ανεξάρτητα το περιστατικό ή να προσδιοριστεί ποιος ήταν υπεύθυνος, μεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ, επικαλούμενο διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα.