Ισχυρό πλήγμα φαίνεται πως δέχτηκε τα ξημερώματα η ρωσική «ναυαρχίδα» της Μαύρης Θάλασσας, Moskva, μετά από έκρηξη στο κατάστρωμά της, όπου φυλάσσονταν πυρομαχικά. Όπως παραδέχτηκε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, το πλοίο έχει υποστεί «σοβαρές ζημιές».

«Λόγω πυρκαγιάς, στο Moskva σημειώθηκε έκρηξη πυρομαχικών που μετέφερε. Το πλοίο έχει υποστεί σοβαρή ζημιά. Το πλήρωμα εκκενώθηκε», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων TASS, RIA Novosti και Interfax.

Πληροφορίες των ουκρανικών αρχών υποστήριξαν νωρίτερα ότι το ρωσικό καταδρομικό πλοίο χτυπήθηκε από πυραύλους κατά πλοίων επιφανείας Neptune. Η πληροφορία αυτή είναι αδύνατο να επιβεβαιωθεί με ανεξάρτητο τρόπο.

Σύμφωνα με βρετανικά ΜΜΕ οι Ουκρανοί πριν πλήξουν τη ρωσική ναυαρχίδα αναφώνησαν «Πάμε στην κόλαση» ενώ όπως έγραψε σε ανάρτησή του στο Telegram ο περιφερειακός κυβερνήτης της Οδησσού, Maksym Marchenko: «Επιβεβαιώθηκε ότι το πυραυλικό καταδρομικό Moskva πήγε σήμερα ακριβώς εκεί που στάλθηκε από τους συνοριοφύλακες μας στο Snake Island! Να πάει να γ@@». Η τελευταία ήταν μια αναφορά στα όσα είχαν καταγραφεί στην αρχή του πολέμου στην Ουκρανία όταν Ουκρανοί στρατιώτες στο Snake Island είχαν διαολοστείλει τους Ρώσους που τους ζητούσαν να παραδοθούν.

BBC: Συμβολική αλλά και ουσιαστική η επίθεση στο Moskva

Το πολεμικό πλοίο αποτελεί «σύμβολο της ρωσικής ναυτικής δύναμης στη Μαύρη Θάλασσα», δήλωσε στο BBC ο Michael Petersen από το Russia Maritime Studies Institute.

«Το Moskva ήταν ένα αγκάθι στα πλευρά των Ουκρανών από την αρχή αυτής της σύγκρουσης. Το να το βλέπεις να έχει υποστεί τόσο μεγάλη ζημιά… νομίζω ότι θα είναι μια πραγματική τόνωση του ηθικού των Ουκρανών».

Το καταδρομικό Moskva, η ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας

Μπορεί να έχει και στρατιωτικές επιπτώσεις, αναγκάζοντας ενδεχομένως το ρωσικό ναυτικό να «επιχειρεί τώρα πιο μακριά από την ακτή απ’ ό,τι προηγουμένως, και αυτό μπορεί να επηρεάσει την ικανότητά του να παρέχει άμεση υποστήριξη με πυρά στα στρατεύματα στην ξηρά».

Ο ρωσικός στρατός κυριαρχεί στη Μαύρη Θάλασσα από την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 και χρησιμοποίησε την παρουσία του εκεί για να ξεκινήσει και να τροφοδοτήσει την εισβολή.

Το σκάφος κατασκευάστηκε αρχικά στην Ουκρανία τη σοβιετική εποχή και τέθηκε σε υπηρεσία στις αρχές της δεκαετίας του 1980, σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Το Mosvka είχε αναπτυχθεί προηγουμένως από τη Μόσχα στη σύγκρουση στη Συρία, όπου παρείχε στις ρωσικές δυνάμεις στη χώρα ναυτική προστασία. Φέρει πάνω από δώδεκα πυραύλους Vulkan κατά πλοίων και μια σειρά από όπλα κατά των υποβρυχίων και των ναρκοτορπιλών, αναφέρουν οι αναφορές.

Τις πρώτες ημέρες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η ναυαρχίδα έγινε πρωτοσέλιδο παγκοσμίως όταν διέταξε μια ομάδα Ουκρανών στρατιωτών σε ένα φυλάκιο στη Μαύρη Θάλασσα να παραδοθεί. Όταν οι στρατιώτες αρνήθηκαν προκλητικά σε ένα ραδιοφωνικό μήνυμα, αρχικά θεωρήθηκε ότι οι συνοριακοί στρατιώτες είχαν σκοτωθεί, αλλά στην πραγματικότητα είχαν αιχμαλωτιστεί. Οι στρατιώτες απελευθερώθηκαν αργότερα στο πλαίσιο ανταλλαγής αιχμαλώτων με τη Ρωσία στα τέλη Μαρτίου, αναφέρει το ουκρανικό κοινοβούλιο.