Η Μαριούπολη, βρέθηκε στο χείλος της πτώσης στα χέρια της Ρωσία το βράδυ της Τετάρτης 13/4, σε μια σημαντική νίκη για το Κρεμλίνο, αφού περίπου 1.000 Ουκρανοί πεζοναύτες φέρεται να παραδόθηκαν και το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ισχυρίστηκε ότι είχε πάρει τον έλεγχο του λιμανιού της πόλης.

Πλάνα που μεταδόθηκαν από τη ρωσική κρατική τηλεόραση φέρονται να έδειχναν ουκρανικά στρατεύματα να παραδίδονται μετά την αντοχή τους στην πολιορκημένη πόλη-κλειδί από το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Οι στρατιώτες που βγήκαν από ένα καταφύγιο σε μια χαλυβουργία κινηματογραφήθηκαν να περπατούν με τα χέρια ψηλά, ενώ ένας άνδρας που βοηθούσε να μεταφέρει έναν σύντροφο σε φορείο φαινόταν να ανεμίζει ένα λευκό πανί.

Η Ρωσία ανέφερε ότι 1.026 Ουκρανοί πεζοναύτες που είχαν καταφύγει στις σιδηρουργικές και χαλυβουργικές εγκαταστάσεις Ίλιτς στη βιομηχανική περιοχή της πόλης αναγκάστηκαν να παραδοθούν, συμπεριλαμβανομένων 162 αξιωματικών, μετά από μια τελευταία μάχη. Το Κίεβο απέρριψε τον ισχυρισμό.

«Οι πεζοναύτες κατέθεσαν οικειοθελώς τα όπλα»

Ανεπιβεβαίωτες αναρτήσεις από το υπουργείο Άμυνας του Κρεμλίνου πρόσθεσαν ότι τα μέλη της 36ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών της Ουκρανίας “κατέθεσαν οικειοθελώς τα όπλα”. Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ισχυρίστηκε επίσης χθες το βράδυ ότι είχε θέσει υπό τον έλεγχό του το λιμάνι της Μαριούπολης.

Η πόλη ήταν περικυκλωμένη στο μεγαλύτερο μέρος της επτά εβδομάδων εισβολής και μεγάλες περιοχές έχουν μετατραπεί σε ερείπια, με τις εικόνες από την πόλη να θυμίζουν εκείνες που είδαμε στο Αλέπο της Συρίας και στο Γκρόζνι της Τσετσενίας – που επίσης ισοπεδώθηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις.

Η Μόσχα βρίσκεται αντιμέτωπη με ισχυρισμούς ότι διέπραξε εγκλήματα πολέμου μετά τον βομβαρδισμό ενός μαιευτηρίου και τον βομβαρδισμό ενός θεάτρου που φιλοξενούσε οικογένειες, ο οποίος άφησε εκατοντάδες νεκρούς. Ο πραγματικός απολογισμός δεν είναι ακόμη γνωστός.

Ο δήμαρχος της πόλης δήλωσε ότι συνολικά περίπου 21.000 άμαχοι έχουν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια των μαχών και του φαινομενικά αδιάκριτου βομβαρδισμού της πόλης.

Ωστόσο, η ουκρανική αντίσταση, συμπεριλαμβανομένων των ανδρών που έμειναν να πολεμήσουν όταν οι οικογένειές τους έφυγαν, είχε καταφέρει να κρατήσει τον έλεγχο της πόλης, προσπαθώντας να προστατεύσει περίπου 100.000 αμάχους που είχαν μείνει πίσω.

Χθες, καθώς τα ρωσικά στρατεύματα πλησίαζαν και κατηγορήθηκαν ότι στόχευαν όποιον επιχειρούσε να φύγει, ένας Ουκρανός βουλευτής συνέκρινε την κατάσταση με το Ολοκαύτωμα.

«Οι Ρώσοι έχουν κινητά κρεματόρια για να απαλλαγούν από τις αποδείξεις των εγκλημάτων πολέμου»

Η βομβαρδισμένη Μαριούπολη

Ο Πέτρο Αντριουσένκο, σύμβουλος του δημάρχου, δήλωσε ότι η Ουκρανία εξακολουθεί να κατέχει αρκετές περιοχές της πόλης, συμπεριλαμβανομένης μιας ξεχωριστής χαλυβουργίας στο Azovstal – μία από τις μεγαλύτερες της Ευρώπης – και το λιμάνι.

Το γενικό επιτελείο της Ουκρανίας δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις επιτίθενται στο Azovstal και το λιμάνι, αλλά εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας δήλωσε ότι δεν έχει πληροφορίες για κάποια παράδοση. Ο δήμαρχος της πόλης Βαντίμ Μποϊτσένκο επέμεινε ότι η πόλη δεν έχει ακόμη πέσει, αλλά αναγνώρισε ότι τα εναπομείναντα στρατεύματα είναι «κατά πολύ λιγότερα».

Η βομβαρδισμένη Μαριούπολη

‘Όταν λένε ότι είναι φτιαγμένοι από ατσάλι, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι και το ατσάλι έχει το σημείο θραύσης του, αλλά αντέχουν και η πόλη της Μαριούπολης παραμένει μια ουκρανική πόλη’, είπε.

Ο Μποϊτσένκο, δήλωσε ότι η Ρωσία έφερε κινητά κρεματόρια «για να απαλλαγεί από τις αποδείξεις των εγκλημάτων πολέμου» – μια δήλωση που δεν ήταν δυνατόν να επαληθευτεί.

Η Μόσχα κατηγόρησε την Ουκρανία για θανάτους αμάχων και κατηγόρησε το Κίεβο ότι δυσφημεί τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα η 36η Ταξιαρχία Πεζοναυτών δήλωσε ότι προετοιμάζεται για μια τελική μάχη στη Μαριούπολη, η οποία πιθανότατα θα καταλήξει σε θάνατο ή αιχμαλωσία.

Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες δήλωσαν ότι η πτώση της Μαριούπολης φαινόταν να είναι θέμα «ωρών, όχι ημερών».