Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, εξέφρασε την ανησυχία του για το ενδεχόμενο χρήσης χημικών όπλων από τις ρωσικές δυνάμεις στο νέο του διάγγελμα προς τον ουκρανικό λαό που αναρτήθηκε στα social media.

Ο Ζελένσκι ανέφερε πως η Ρωσία υποστήριξε πως οι δυνάμεις της θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν χημικά κατά των υπερασπιστών της Μαριούπολης και πως λαμβάνει αυτές τις καταγγελίες σοβαρά. Νωρίτερα, Ουκρανή βουλευτής άφησε να εννοηθεί πως έγινε επίθεση με χημικά στη Μαριούπολη.

«Οι εισβολείς έκαναν μια νέα δήλωση, που αποδεικνύει την προετοιμασία του για ένα νέο επίπεσο τρόμου εναντίον της Ουκρανίας και των μαχητών μας», είπε ο πρόεδρος και συνέχισε: «Ένα από τα φερέφωνα των εισβολέων υποστήριξε πως θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν χημικά όπλα κατά των υπερασπιστών της Μαριούπολης. Εκτιμούμε πως αυτή η απειλή είναι πιθανή».

«Θέλω να υπενθυμίσω στους ηγέτες του κόσμο ότι η πιθανή χρήση χημικών όπλων από το ρωσικό στρατό έχει ήδη συζητηθεί. Κι από εκείνη τη στιγμή ήταν ξεκάθαρο πως κάτι τέτοιο θα ήταν αναγκαίο να απαντηθεί πολύ πιο σκληρά και πολύ πιο γρήγορα», συμπλήρωσε.

«Άφησαν νάρκες παντού»

Ο Ζελένσκι μίλησε, επίσης, και για τα «εκατοντάδες χιλιάδες επικίνδυνα αντικείμενα», συμπεριλαμβανομένων ναρκών και βλημάτων που δεν εξερράγησαν, που άφησαν πίσω τους οι ρωσικές δυνάμεις όταν υποχώρησαν από τον ουκρανικό βορρά.

«Οι δυνάμεις ασφαλείας εργάζονται στις βόρειες περιοχές της χώρας μας από όπου διώξαμε τους εισβολείς. Πρώτα από όλα γίνεται εκκαθάριση από τις νάρκες. Τα ρωσικά στρατεύματα άφησαν δεκάδες αν όχι εκατοντάδες χιλιάδες επικίνδυνα αντικείμενα. Αυτά είναι βλήματα, νάρκες… Σε καθημερινή βάση απενεργοποιούνται χιλιάδες τέτοια αντικείμενα», δήλωσε.

Συνέχισε λέγοντας: «Οι εισβολείς άφησαν νάρκες παντού. Στα σπίτια που κατέλαβαν, στους δρόμους, στα χωράφια. Έβαλαν νάρκες στις περιουσίες του κόσμου, στα αυτοκίνητα μέχρι και στις πόρτες. Το έκαναν συνειδητά προκειμένου η επιστροφή σε αυτές τις περιοχές να είναι όσο πιο επικίνδυνη γίνεται».

Ο Ζελένσκι υποστήριξε πως η επικράτεια της Ουκρανίας «είναι μια από τις πιο “μολυσμένες” με νάρκες σε όλο τον κόσμο» και κάλεσε ώστε αυτή η κατάσταση να θεωρηθεί έγκλημα πολέμου από τις ρωσικές δυνάμεις. «Επίτηδες έκαναν τα πάντα προκειμένου να σκοτώσουν ή να τραυματίσουν όσους περισσότερους Ουκρανούς μπορούν, ακόμη κι όταν αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν από τη γη μας. Χωρίς να έχουν τέτοιες εντολές δεν πρόκειται να έκαναν κάτι τέτοιο».

The 47th day of the Russian-Ukrainian war, this shameful invasion that is gradually wiping Russia out of international…

Posted by Володимир Зеленський on Monday, April 11, 2022