Ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, Σίριλ Ραμαφόσα, συζήτησε τηλεφωνικά χθες Παρασκευή (8/4) με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, την επομένη της ψηφοφορίας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ που ενέκρινε απόφαση για την αναστολή της συμμετοχής της Ρωσίας από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η Νότια Αφρική, η κυβέρνηση της οποίας επικρίνεται διότι αρνείται να καταδικάσει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ήταν ανάμεσα στις 58 χώρες οι οποίες επέλεξαν την αποχή στην ψηφοφορία αυτή.

Ήταν η τρίτη φορά που η Νότια Αφρική απείχε σε ψηφοφορίες επί σχεδίων αποφάσεων για τον πόλεμο.

Ο κ. Ραμαφόσα ανέφερε μέσω Twitter αργά χθες βράδυ πως είχε μια «παραγωγική» συζήτηση με τον κ. Μπάιντεν.

«Ανταλλάξαμε απόψεις για τη σύρραξη στην Ουκρανία και συμφωνήσαμε πως είναι ανάγκη να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός και να γίνει διάλογος ανάμεσα στην Ουκρανία και στη Ρωσία», ανέφερε ο νοτιοαφρικανός πρόεδρος.

Νοτιοαφρικανικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι την πρωτοβουλία για τη συνδιάλεξη ανέλαβε ο κ. Μπάιντεν.

Προχθές Πέμπτη, ο κ. Ραμαφόσα καταφέρθηκε εναντίον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, επαναλαμβάνοντας την άποψή του ότι δεν είναι αντιπροσωπευτικό.

«Η τρέχουσα σύνθεση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών είναι ξεπερασμένη και μη αντιπροσωπευτική», δήλωσε. «Θέτει σε μειονεκτική θέση τις χώρες με αναπτυσσόμενες οικονομίες», πρόσθεσε.

Η Νότια Αφρική διατηρεί αδέσμευτη θέση για τον πόλεμο στην Ουκρανία, τάσσεται υπέρ των διαπραγματεύσεων που χαρακτηρίζει την καλύτερη επιλογή για να τερματιστεί η σύρραξη, αψηφώντας την αγανάκτηση της Δύσης.

Σε ανακοίνωση Τύπου που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον Λευκό Οίκο για τη χθεσινή συνδιάλεξη, αναφέρεται ότι ο Τζο Μπάιντεν και ο Σίριλ Ραμαφόσα συζήτησαν τον αντίκτυπο της σύρραξης στην Ουκρανία στις τιμές των πρώτων υλών, τις αλυσίδες εφοδιασμού και τη διατροφική ασφάλεια στην Αφρική.