Ο Σεργκέι Λαβρόφ ανακοίνωσε ότι ουκρανική πλευρά άλλαξε τους όρους που αποφασίστηκαν από κοινού με την Ρωσία στις συνομιλίες στη Κωνσταντινούπολη για τον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς σύμφωνα με τον ίδιο, «η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοι της», έχουν ασκήσει πιέσεις.

«Χθες, η ουκρανική πλευρά υπέβαλε στη διαπραγματευτική ομάδα το προσχέδιο συμφωνίας της, το οποίο παρουσιάζει μια απόκλιση από τις σημαντικότερες διατάξεις που καθορίστηκαν στη συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη στις 29 Μαρτίου», είπε χαρακτηριστικά, όπως μετέδωσε το Reuters.

Σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, οι αλλαγές αφορούν την διεξαγωγή στρατιωτικών ασκήσεων και το καθεστώς ελέγχου σε Κριμαία και Ντονπάς, περιοχές που έχουν αποσχιστεί από το 2014 και χαρακτήρισε την αλλαγή «απαράδεκτη».

Συγκεκριμένα, ο Λαβρόφ δήλωσε ότι η Ουκρανία άλλαξε τον όρο για τη διεξαγωγή στρατιωτικών ασκήσεων, χωρίς να αναφέρει την ανάγκη να λάβει τη συγκατάθεση των ρωσικών αρχών. Όμως, το έγγραφο της Κωνσταντινούπολης φέρεται να αναφέρει ότι «στο πλαίσιο ενός ουδέτερου, μη πυρηνικού καθεστώτος, οποιεσδήποτε στρατιωτικές ασκήσεις με τη συμμετοχή ξένων δυνάμεων πραγματοποιούνται μόνο με τη συγκατάθεση όλων των εγγυητών κρατών, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας».

Παράλληλα, σημείωσε ότι ναι μεν η Ουκρανία δεσμεύτηκε ότι οι εγγυήσεις ασφαλείας δεν θα ισχύουν για την Κριμαία και τη Σεβαστούπολη, όμως η νέα έκδοση του εγγράφου περιέχει «ασαφή γλώσσα σχετικά με κάποιον αποτελεσματικό έλεγχο».

«Για άλλη μια φορά αποκαλύπτονται οι πραγματικές προθέσεις του Κιέβου στη διαπραγμάτευση, η γραμμή του να καθυστερεί και να υπονομεύει τις διαπραγματεύσεις μέσω μιας απόκλισης από τις συμφωνίες που επιτεύχθηκαν. Το καθεστώς του Κιέβου ελέγχεται από την Ουάσιγκτον και τους συμμάχους της, οι οποίοι πιέζουν τον Πρόεδρο Ζελένσκι να συνεχίσει τις εχθροπραξίες», πρόσθεσε στη συνέχεια ο Σεργκέι Λαβρόφ, τονίζοντας όμως ότι «σίγουρα, στο επόμενο στάδιο, η ουκρανική πλευρά θα ζητήσει την απόσυρση των στρατευμάτων και θα συσσωρεύει όλο και περισσότερες προϋποθέσεις. Αυτό το σχέδιο είναι κατανοητό, αλλά είναι απαράδεκτο».

«Καθαρά προπαγανδιστικής σημασίας οι δηλώσεις Λαβρόφ»

Ο Ουκρανός διαπραγματευτής Μιχαΐλο Ποντόλιακ έστειλε γραπτή δήλωση στο Reuters και τόνισε πως οι δηλώσεις του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών έχουν «καθαρά προπαγανδιστική σημασία», επειδή ο Λαβρόφ δεν συμμετέχει απευθείας στις διαπραγματεύσεις.

Μάλιστα, κατηγόρησε την Μόσχα για εκτροπή της προσοχής της διεθνούς κοινότητας από την σφαγή αμάχων που έγινε στην Μπούκα, επισημαίνοντας ότι οι δηλώσεις του Σεργκέι Λαβρόφ αποσκοπούν σε αυτό.

«Έτσι πρέπει να δούμε οποιεσδήποτε παρόμοιες δηλώσεις», πρόσθεσε στη συνέχεια της γραπτής δήλωσης του.