Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ανέφερε πως ο πόλεμος στη χώρα του μπαίνει σε μια «κρίσιμη φάση» και μίλησε για τους ηγέτες της Δύσης στο βραδινό του διάγγελμα προς τον ουκρανικό λαό.

«Το να δουλεύετε μαζί με το Κίεβο είναι κάτι που θα επαινεθεί από πολλά έθνη του κόσμου. Κι όχι μόνο στην Ευρώπη. Διότι, τώρα, το Κίεβο είναι η πρωτεύουσα της παγκόσμιας δημοκρατίας, η πρωτεύουσα της μάχης για την ελευθερία όλης της ευρωπαϊκής ηπείρου», τόνισε αρχικά ο Ζελένσκι και συνέχισε:

«Τώρα, λοιπόν, είναι μια κρίσιμη στιγμή ιδιαίτερα για τους δυτικούς ηγέτες. Κι αυτό, πλέον, δεν έχει να κάνει με το πώς θα αξιολογήσει ο λαός μας τις νέες κυρώσεις και το τί λέω εγώ για εκείνους. Πλέον, έχει να κάνει με το πώς οι αποφάσεις για τις κυρώσεις θα αναλυθούν από τις ίδιες τις δυτικές κοινωνίες».

Αναφερόμενος στις βαρβαρότητες που έρχονται στο φως στην Μπούκα και σε άλλες πόλεις στα περίχωρα του Κιέβου, ο Ζελένσκι υποστήριξε πως οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας «θα πρέπει να είναι αντίστοιχες με τη βαρύτητα των εγκλημάτων πολέμου που διέπραξαν οι εισβολείς».

«Αν μετά από όλα όλα αυτά», είπε, «οι ρωσικές τράπεζες συνεχίσουν να λειτουργούν ως συνήθως, αν μετά από όλα αυτά το εμπόριο με τη Ρωσία συνεχιστεί όπως συνήθως, τότε η πολιτική μοίρα ορισμένων ηγετών δεν θα εξελιχθεί όπως συνήθως. Η συμβουλή σε όλους: Νιώστε πως αυτή η στιγμή είναι πραγματικά καθοριστική».

Αιχμές κατά του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Ο Ζελένσκι, επίσης, αμφισβήτησε την ικανότητα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να προσφέρει ασφάλεια, ουσιαστικά ακυρώνοντας τον λόγο για τον οποίο δημιουργήθηκε.

«Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υπάρχει, αλλά ασφάλεια στον κόσμο δεν υπάρχει. Για κανέναν», δήλωσε. «Αυτό, φυσικά, σημαίνει πως τα Ηνωμένα Έθνη, επί του παρόντος δεν μπορούν να φέρουν εις πέρας την αποστολή για την οποία ιδρύθηκαν. Και υπάρχει μόνο ένα κράτος που ευθύνεται γι’ αυτό – η Ρωσία. Η οποία συνεχώς αδιαφορεί για τα Ηνωμένα Έθνη και τους άλλους διεθνείς θεσμούς στους οποίους συμμετέχει ακόμη. Προσπαθεί να μπλοκάρει ό,τι εποικοδομητικό και προσπαθεί να διαδώσει ψεύδη για να δικαιολογήσει το κακό που κάνει».

«Είμαι σίγουρος πως ο κόσμος το βλέπει», ανέφερε ο Ουκρανός πρόεδρος και συμπλήρωσε: «Ελπίζω ο κόσμος να βγάλει συμπεράσματα, γιατί διαφορετικά θα υπάρχει μονάχα ένας “θεσμός” στον κόσμο για να εξασφαλίζει την ασφάλεια των κρατών – τα όπλα».

Ο Ζελένσκι αποκάλυψε πως πρότεινε να φιλοξενήσει στο Κίεβο μια παγκόσμια σύνοδο προκειμένου να «αποφασιστεί πως μπορεί να μεταρρυθμιστεί η παγκόσμια αρχιτεκτονική». Παράλληλα, περιέγραψε τις διπλωματικές κινήσεις τους με τις ομιλίες του στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, στο ισπανικό Κοινοβούλιο και τη συνομιλία του με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν. Πρόσθεσε πως η Ουκρανία προετοιμάζεται για να υποδεχθεί την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Τζουζέπ Μπορέλ, στο Κίεβο στο εγγύς μέλλον.

We are aware that the occupiers outnumber us. That they have more equipment. But we have no other choice – the fate of…

Posted by Володимир Зеленський on Tuesday, April 5, 2022