Τρία νοσοκομεία του Μικολάιφ, στη νότια Ουκρανία, έγιναν στόχος βομβαρδισμών την Κυριακή και την Δευτέρα, δήλωσε σήμερα η μη κυβερνητική οργάνωση «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» (MSF).

Τη στιγμή που μια ομάδα των MSF έμπαινε στο ογκολογικό νοσοκομείο της πόλης, το απόγευμα της Δευτέρας, σημειώθηκαν «πολλές εκρήξεις κοντά στο προσωπικό μας, μέσα σε διάστημα δέκα λεπτών» αφηγήθηκε ο Μισέλ-Ολιβιέ Λασαριτέ, ο επικεφαλής της αποστολής στην Ουκρανία.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ, επικαλούμενο τα πρακτορεία Reuters και AFP, αποχωρώντας από το σημείο αυτό, τα μέλη της αποστολής είδαν «τραυματίες και τουλάχιστον ένα πτώμα».

Το τοπικό παιδιατρικό νοσοκομείο, που απέχει περίπου 300 μέτρα, χτυπήθηκε επίσης από τους βομβαρδισμούς.

«Μετά τις εκρήξεις, παρατήρησαν πολλές μικρές τρύπες στο έδαφος, διασκορπισμένες σε μεγάλη επιφάνεια. Δεν υπήρχε κανένας βαθύς κρατήρας στη ζώνη αυτήν. Τα στοιχεία αυτά μπορεί να υποδηλώνουν τη χρήση βομβών διασποράς», προστίθεται στην ανακοίνωση των MSF.

Εξάλλου, σύμφωνα με τον Λασαριτέ, την Κυριακή χτυπήθηκε το «Νοσοκομείο αρ. 5» που βρίσκεται στα νότια προάστια της πόλης αυτής.

«Οι MSF επανεξετάζουν επί του παρόντος τις δραστηριότητές τους στο Μικολάιφ», σημείωσε.

Ο δήμαρχος του Μικολάιφ Ολεξάντρ Σένκεβιτς, ανακοίνωσε την Δευτέρα ότι 10 άμαχοι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 46 τραυματίστηκαν κατά τους βομβαρδισμούς του ρωσικού στρατού στην πόλη.

Την Κυριακή σκοτώθηκαν 8 άνθρωποι και άλλοι 34 τραυματίστηκαν στους βομβαρδισμούς στο Μικολάιφ και το Οτσάκιβ, μια πόλη που απέχει περίπου 60 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά, κατά τις ίδιες πηγές.

Σημειώνεται πως τη στοχοθέτηση δεκάδων υγειονομικών υποδομών – μεταξύ των οποίων και το μαιευτήριο στη Μαριούπολη, η επίθεση στο οποίο έκανε τον γύρο του κόσμουέχει καταγγελθεί πολλές φορές, κατά τη διάρκεια του πολέμου αυτού, από τον ΠΟΥ.

Στο βίντεο που ακολουθεί, το οποίο διακινούν ουκρανικά ΜΜΕ και δημοσιογράφοι (η παρακάτω ανάρτηση είναι του δημοσιογράφου Ostap Yarysh), διακρίνεται η επίθεση στο παιδιατρικό νοσοκομείο. Η αυθεντικότητα του βίντεο ή των ισχυρισμών περί ύπαρξης δύο θυμάτων, δεν έχει τεκμηριωθεί από ανεξάρτητες πηγές.

Στα συγκεκριμένα πλάνα είναι ορατό ένα πλήγμα σε εξωτερικό χώρο, πιθανότατα νοσοκομειακό, στον οποίο διακρίνονται σταθμευμένα ασθενοφόρα.