Το Βερολίνο μέχρι στιγμής απέρριπτε τις προτάσεις για επιβολή ενεργειακού εμπάργκο στη Ρωσία. Φαίνεται όμως πως οι θηριωδίες στη Μπούκα το έκαναν να αλλάξει γνώμη και κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να εξετάσει ενδεχόμενη απαγόρευση στις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου.

Η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, Κριστίνε Λάμπρεχτ τόνισε ότι «πρέπει να υπάρξει απάντηση σε τέτοια εγκλήματα», σύμφωνα με τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό ARD.

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς κάλεσε να τεκμηριωθεί ανεξάρτητα από τη Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ICRC) αυτό που περιγράφεται ως φρικαλεότητα και ζήτησε να επιτραπεί η πρόσβαση σε διεθνείς εμπειρογνώμονες. Τόνισε παράλληλα ότι οι χώρες της Δύσης θα αποφασίσουν για την επιβολή περαιτέρω κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας «εντός των επόμενων ημερών». «Και θα συνεχίσουμε να διαθέτουμε όπλα στην Ουκρανία, ώστε η χώρα να μπορεί να αμυνθεί απέναντι στη ρωσική εισβολή», πρόσθεσε.

Η Ρωσία προμηθεύει το 40% των αναγκών της Ευρώπης σε φυσικό αέριο και τυχόν πρόσθετα μέτρα κατά της Ρωσίας δεν θα επηρεάσουν τον ενεργριακό τομέα, δήλωνε χθες ο Οικονομικός Επίτροπος Πάολο Τζεντιλόνι, ενώ συζητείται ήδη η ενίσχυση των κυρώσεων κατά της Μόσχας για την εισβολή στην Ουκρανία.

Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Aναλένα Μπέρμποκ ζήτησε επίσης αυστηρότερες κυρώσεις στη Μόσχα, χωρίς να αναφερθεί στον τομέα της ενέργειας.

«Οι υπεύθυνοι για αυτά τα εγκλήματα πολέμου πρέπει να λογοδοτήσουν. Θα αυστηροποιήσουμε τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και θα βοηθήσουμε ακόμη περισσότερο την Ουκρανία να αμυνθεί», δήλωσε.

Πάντως το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι οι φωτογραφίες από τις άταφες σορούς στους δρόμους της Μπούκα, ήταν «μια ακόμη πρόκληση» του Κιέβου.