Οι ηγέτες των κρατών μελών της G7 προειδοποίησαν τη Ρωσία να μην χρησιμοποιήσει βιολογικά, χημικά ή πυρηνικά όπλα στον πόλεμό της κατά της Ουκρανίας, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Ομάδα των Επτά μετά τη σημερινή Σύνοδό της, στις Βρυξέλλες.

«Προειδοποιούμε ενάντια σε οποιαδήποτε απειλή χρήσης χημικών, βιολογικών και πυρηνικών όπλων ή σχετικού υλικού», ανέφεραν οι ηγέτες, κατά το κοινό ανακοινωθέν αυτό, και όπως μεταδίδει το Reuters.

Σημείωσαν, επίσης, πως όλες οι χώρες είναι έτοιμες να υποδεχθούν πρόσφυγες από την Ουκρανία.

Αναφορικά με την την ενέργεια, οι ηγέτες της Ομάδας των Επτά κάλεσαν τις χώρες που παράγουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο να ενεργήσουν υπεύθυνα και να ενισχύσουν τον εφοδιασμό στις διεθνείς αγορές. Προσέθεσαν πως ο ΟΠΕΚ έχει να διαδραματίσει ρόλο σε αυτό.

Τέλος, οι επικεφαλής των επτά ισχυρών οικονομικά κρατών, δηλώνουν πως θα αποφύγουν τις απαγορεύσεις εξαγωγής τροφίμων.

Υπενθυμίζεται πως το «παρών» στη Σύνοδο της G7 έδωσε και ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος ανέφερε, μέσω βιντεοκλήσης, πως η απειλή χρήσης χημικών όπλων από τη Μόσχα είναι πραγματική.

Φόβους ανάλογους με αυτούς που εκφράζει τις τελευταίες μέρες ο Ουκρανός πρόεδρος έχουν διατυπώσει το ΝΑΤΟ, η Βρετανία και οι ΗΠΑ, μεταξύ άλλων χωρών.