Εν μέσω φημών ότι ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, είναι εξαφανισμένος από τις 11 Μαρτίου, το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax μετέδωσε, επικαλούμενο τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ότι ο κορυφαίος αξιωματούχος ενημέρωσε τον Βλαντιμίρ Πούτιν και στο Συμβούλιο Ασφαλείας της Ρωσίας σχετικά με τις «πολεμικές επιχειρήσεις» στην Ουκρανία, όπως ονομάζει η Μόσχα τον πόλεμο που μαίνεται στη χώρα εδώ και έναν μήνα.

Κατά την διάρκεια συνεδρίασης του ρωσικού συμβουλίου ασφαλείας, «ο κ. Σοϊγκού παρουσίασε την έκθεσή του για την ειδική στρατιωτική επιχείρηση» δήλωσε στα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων ο Πεσκόφ.

«Ο υπουργός Άμυνας είχε πολλά να κάνει αυτήν την στιγμή (…) δεν είναι η κατάλληλη ώρα για επικοινωνιακή δραστηριότητα» είχε πει ο Πεσκόφ νωρίτερα, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Για να «κλείσει τα στόματα» σχετικά με την τύχη του Ρώσου υπουργού, το Κρεμλίνο έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο από την τηλεδιάσκεψη με τον Πούτιν και μάλιστα, γίνεται zoom στην εικόνα για να φανεί ο Σεργκέι Σοϊγκού.

Ο Σοϊγκού είναι ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες του Βλαντιμίρ Πούτιν, που εμφανίστηκε για τελευταία φορά -πριν από αυτή την εμφάνιση σήμερα- δημοσίως στις 11 Μαρτίου, όταν απένειμε βραβεία σε Ρώσους στρατιώτες που «διακρίθηκαν στην στρατιωτική επιχείρηση».

Ο Ρώσος δημοσιογράφος Dmitry Treschanin σημείωσε χθες ότι το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA επίσης δεν έχει αναφέρει για τον Σοϊγκού από τις 11 Μαρτίου και εκφράζει τις αμφιβολίες του για το εάν ο Σόιγκου βρισκόταν στην Τσερνομπάεφκα, που βρίσκεται έξω από την Χερσώνα, την πρώτη μεγάλη πόλη που καταλήφθηκε από τις ρωσικές δυνάμεις στις 2 Μαρτίου.

Επίσημες πηγές δήλωσαν στο Agentstvo Media ότι ο Σοϊγκου αντιμετώπιζε προβλήματα με την καρδιά του ενώ σύμφωνα με το επίσημο σάιτ του Κρεμλίνου, ο υπουργός Άμυνας παρεβρέθηκε σε ένα μίτινγκ με τον Ρώσο πρόεδρο, Πούτιν και άλλα υψηλόβαθμα στελέχη του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας στις 18 Μαρτίου αλλά ποτέ δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα πλάνα αυτής της συνάντησης.

Ο Σεργκέι Σοϊγκού, σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, είναι ένα πρόσωπο με συχνές τηλεοπτικές εμφανίσεις. Ο Πούτιν και αυτός εμφανίζονται συχνά μαζί σε εκδρομές στην σιβηριανή τάιγκα, στο τιμόνι 4Χ4, πίνοντας τσάι ή μαζεύοντας μανιτάρια.