Έχουν ήδη περάσει κάποιες ώρες από το τελεσίγραφο της Ρωσίας προς την Ουκρανία για παράδοση της πολιορκημένης πόλης Μαριούπολη, όπου 300.000 άνθρωποι πιστεύεται ότι είναι εγκλωβισμένοι με ελάχιστες προμήθειες.

Τι είπε η Ρωσία;

Όπως σημειώνει το BBC, ο ρωσικός στρατός έδωσε στις ουκρανικές αρχές τελεσίγραφο να ανακοινώσει την παράδοση της Μαριούπολης έως τις 5:00 το πρωί (ώρα Μόσχας) της Δευτέρας. Παράλληλα, υποσχέθηκε ότι ως αντάλλαγμα θα επιτρέψει τη δημιουργία δύο ανθρωπιστικών διαδρόμων προκειμένου να απομακρυνθούν οι άμαχοι από την πόλη.

Πώς απάντησε η Ουκρανία;

Η Ουκρανία απέρριψε το τελεσίγραφο. «Δεν μπορεί να γίνει καμιά συζήτηση για καμία παράδοση, για κατάθεση των όπλων», δήλωσε η αναπληρώτρια πρωθυπουργός της Ουκρανίας Ιρίνα Βέρεστσουκ.

Μιλώντας στο BBC, σύμβουλος του δημάρχου της Μαριούπολης, σχολίασε ότι οι ρωσικές υποσχέσεις δεν είναι αξιόπιστες και πως θα υπερασπιστούν την πόλη μέχρι τον τελευταίο στρατιώτη.

Τι μπορεί να συμβεί τώρα;

Δεν είναι ξεκάθαρο, σημειώνει το BBC. Η Μόσχα δεν ξεκαθάρισε τι θα κάνουν οι ρώσοι στρατιώτες που έχουν περικυκλώσει την πόλη στην περίπτωση απόρριψης του τελεσίγραφου.

Δείτε τον χάρτη του BBC με την περικύκλωση της Μαριούπολης από τις ρωσικές δυνάμεις…

Χάρτης με την περικύκλωση της Μαριούπολης από τις ρωσικές δυνάμεις

Καμία συμφωνία για την απομάκρυνση αμάχων σήμερα από τη Μαριούπολη

Συμφωνία έχει επιτευχθεί για τη δημιουργία σήμερα 8 ανθρωπιστικών διαδρόμων για την απομάκρυνση αμάχων από πόλεις που πολιορκούνται από τις ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία, αλλά η Μαριούπολη δεν βρίσκεται μεταξύ αυτών, δήλωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ.

Οι προσπάθειες να φτάσουν στη σημαντική αυτή πόλη-λιμάνι στη νότια Ουκρανία ανθρωπιστικές προμήθειες εξακολουθούν να αποτυγχάνουν, σημείωσε η ίδια.

Η Ρωσία ανακοινώνει ότι έπληξε στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη Ρίβνε με πυραύλους κρουζ

Παράλληλα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα ότι οι ρωσικές αεροπορικές δυνάμεις έπληξαν στρατιωτικές εγκαταστάσεις των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στην περιφέρεια Ρίβνε με πυραύλους κρουζ.

«Υψηλής ακρίβειας πύραυλοι κρουζ έπληξαν κέντρο εκπαίδευσης ξένων μισθοφόρων και ουκρανικών εθνικιστικών σχηματισμών», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κονασένκοφ.