Δέκα εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους εξαιτίας του καταστροφικού πολέμου που διεξάγεται από την Ρωσία, λέει ο ΟΗΕ.

Ειδικότερα, με σημερινή του ανάρτηση στο Twitter, ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) για τους Πρόσφυγες, Φιλίππο Γκράντι, τόνισε ότι «ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι τόσο καταστροφικός που 10 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους, είτε έχουν μετακινηθεί εντός της Ουκρανίας, είτε διέφυγαν στο εξωτερικό».

Ο ίδιος χθες ανέφερε ότι η προσφυγική κρίση της Ουκρανίας είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη προσφυγική κρίση που έχει δει τα τελευταία 40 χρόνια: 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι κατέφυγαν σε γειτονικές χώρες μεταξύ 24 Φεβρουαρίου και 10 Μαρτίου, 1,5 εκατομμύρια στην Πολωνία μόνο. Αυτός είναι υπερδιπλάσιος από τον αριθμό των Μουσουλμάνων Ροχίνγκια που εκδιώχθηκαν από τη Μιανμάρ το 2017.

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ο αριθμός μπορεί να ανέλθει σε 4 εκατομμύρια, που θα ισοδυναμούσε με τη δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα σύγχρονων προσφύγων, μετά τους πρόσφυγες της Βενεζουέλας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εκτιμά ότι 5-7 εκατομμύρια Ουκρανοί μπορεί να αναγκαστούν να φύγουν από τη χώρα τος, αριθμός που ισοδυναμεί με τον αριθμό των ανθρώπων που έφυγαν για να γλιτώσουν από την αιματοχυσία στη Συρία. Ο Βιτάλι Κλίτσκο, ο δήμαρχος του Κιέβου, δήλωσε στις 10 Μαρτίου ότι ο μισός πληθυσμός της πρωτεύουσας είχε φύγει. Δεδομένου του ρυθμού εκτοπισμού, η Ευρώπη αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.