Ο πάπας Φραγκίσκος ανέβασε τους τόνους της κριτικής του εις βάρος της Ρωσίας χαρακτηρίζοντας τον πόλεμο στην Ουκρανία «διεστραμμένη κατάχρηση εξουσίας», η οποία διεξάγεται για μεροληπτικά συμφέροντα, γεγονός που έχει καταδικάσει τον ανυπεράσπιστο λαό στη βία.

Ο πάπας δεν κατονόμασε τη Ρωσία στις δηλώσεις του αυτές, αλλά χρησιμοποίησε φράσεις όπως «απαράδεκτη ένοπλη επιθετικότητα» για να περάσει το μήνυμά του.

«Η τραγωδία του πολέμου που εκτυλίσσεται στην καρδιά της Ευρώπης μας έχει αφήσει εμβρόντητους», είπε ο πάπας και πρόσθεσε ότι λίγοι άνθρωποι θα μπορούσαν να φανταστούν σκηνές παρόμοιες με τους δύο παγκόσμιους πολέμους στον 20ο αιώνα.

Η δήλωσή του αυτή περιλαμβάνεται σε ένα μήνυμα σε σύνοδο της Καθολικής Εκκλησίας στην Μπρατισλάβα, την πρωτεύουσα της Σλοβακίας, μια από τις χώρες που συνορεύουν με την Ουκρανία η οποία έχει ανοίξει τις πόρτες της στους πρόσφυγες.

«Για μια ακόμη φορά η ανθρωπότητα απειλείται από μια διεστραμμένη κατάχρηση εξουσίας και από μεροληπτικά συμφέροντα που καταδικάζουν ανυπεράσπιστους ανθρώπους να υποφέρουν κάθε μορφή βάρβαρης βίας», είπε ο ποντίφικας.

Η Μόσχα ισχυρίζεται ότι οι ενέργειές της είναι μια «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» με στόχο, όχι την κατάληψη εδαφών, αλλά την αποστρατιωτικοποίηση και την «αποναζιστικοποίηση» της γειτονικής της χώρας.

Ο πάπας έχει απορρίψει τον όρο, ωστόσο, λέγοντας ότι δεν μπορεί να θεωρηθεί «μόνο μια στρατιωτική επιχείρηση», αλλά ένας πόλεμος ο οποίος έχει ελευθερώσει «ποτάμια αίματος και δακρύων».

«Το αίμα και τα δάκρυα παιδιών, ο πόνος γυναικών και ανδρών που υπερασπίζονται τη γη τους ή που εγκαταλείπουν την χώρα τους για να γλιτώσουν από τους βομβαρδισμούς συγκλονίζει την συνείδησή μας».