Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν τόνισε στον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ, «τις επιπτώσεις και τις συνέπειες» για τη χώρα του, στην περίπτωση που το Πεκίνο παράσχει υλική στήριξη στη Ρωσία, την ώρα που αυτή επιτίθεται σε ουκρανικές πόλεις και αμάχους, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Την είδηση αυτή μετέδωσε απόψε το ΑΠΕ ΜΠΕ, επικαλούμενο τα πρακτορεία Reuters και AFP, σε σχέση με τη βιντεοδιάσκεψη που είχαν νωρίτερα σήμερα, οι δύο ηγέτες. Μέχρι πρότινος, η Ουάσιγκτον δεν είχα παράσχει επίσημη ενημέρωση για το περιεχόμενο των επαφών, στο οποίο είχαν αναφερθεί, ωστόσο, κρατικά ΜΜΕ της Κίνας.

Σύμφωνα με αυτά, ο Σι Τζινπίνγκ τάχθηκε υπέρ του τερματισμού του πολέμου στην Ουκρανία, το «συντομότερο δυνατό» και της υποστήριξης των προσπαθειών διαλόγου Ρωσίας – ΝΑΤΟ, μεταξύ άλλων.

Ο Λευκός Οίκος, από την πλευρά του, λέει λοιπόν πως «ο πρόεδρος (σ.σ. Τζο Μπαίντεν) υπογράμμισε τη στήριξή του για μια διπλωματική επίλυση της κρίσης» και ότι «οι δύο ηγέτες συμφώνησαν επίσης στη διατήρηση ανοικτών διαύλων επικοινωνίας προκειμένου να διαχειριστούν τον ανταγωνισμό μεταξύ των δύο χωρών».

Την ίδια ώρα, ένας Αμερικανός υψηλόβαθμος αξιωματούχος επιβεβαίωσε – κατά τις παραπάνω πηγές – ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε στον Κινέζο ομόλογό του πως η Κίνα θα βρεθεί αντιμέτωπη με συνέπειες όχι μόνο εκ μέρους των ΗΠΑ, αλλά επίσης από τον ευρύτερο κόσμο, εάν το Πεκίνο προσφέρει υλική στήριξη στη Ρωσία στον πόλεμό της εναντίον της Ουκρανίας.

Ο αξιωματούχος, ο οποίος ενημέρωσε τους δημοσιογράφους σχετικά με τη διάρκειας σχεδόν δύο ωρών επικοινωνία μεταξύ Μπάιντεν και Σι, επισήμανε πως η συζήτηση μεταξύ των δύο ηγετών «ήταν άμεση, ουσιαστική και λεπτομερής».

«Θα δούμε τι αποφάσεις θα πάρει η Κίνα τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες», υπογράμμισε, τέλος, ο ίδιος αξιωματούχος.