Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προειδοποίησε την Παρασκευή (11/3) τους Αμερικανούς πολίτες που θέλουν να ταξιδέψουν στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που θέλουν να πολεμήσουν, ότι αντιμετωπίζουν έναν «πολύ πραγματικό κίνδυνο» να αιχμαλωτιστούν ή και να πεθάνουν, καθώς η Ουάσινγκτον δεν θα είναι σε θέση να οργανώσει την απομάκρυνσή τους από τη χώρα.

«Μπορεί να κινδυνεύσουν να τους ασκηθούν ποινικές διώξεις και ίσως να αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο κακομεταχείρισης», είπε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις.

Μόνο σε ρούβλια στο εξής θα μπορούν οι Ρώσοι να κάνουν ανάληψη των χρημάτων που τους μεταφέρουν οι ξένες τράπεζες

Οι Ρώσοι στους λογαριασμούς των οποίων γίνεται μεταφορά χρημάτων από ξένες τράπεζες θα επιτρέπεται να κάνουν ανάληψη μετρητών του ποσού αυτού μόνο σε ρούβλια, ανακοίνωσε την Παρασκευή (11/3) η Κεντρική Τράπεζα.

Η απόφαση αυτή εντάσσεται στα μέτρα που λαμβάνει η Μόσχα για να αντικρούσει τις δυτικές κυρώσεις.

Η Κεντρική Τράπεζα ανέφερε ότι αυτό το νέο, προσωρινό μέτρο, θα εφαρμοστεί από σήμερα Σάββατο. Δεν διευκρινίστηκε πότε θα λήξει.

Την Τρίτη η Κεντρική Τράπεζα είχε ανακοινώσει ότι μέχρι τις 9 Σεπτεμβρίου οι τράπεζες δεν θα μπορούν να πωλούν συνάλλαγμα στους Ρώσους πολίτες.

ΕΕ: Ένα τέταρτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, προανήγγειλε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Ένα τέταρτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, προανήγγειλε την Παρασκευή (11/3) η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Αύριο (σ.σ. σήμερα), θα λάβουμε ένα τέταρτο πακέτο μέτρων για την περαιτέρω απομόνωση της Ρωσίας και την εξάντληση των πόρων που χρησιμοποιεί για τη χρηματοδότηση αυτού του βάρβαρου πολέμου», τονίζει η Πρόεδρος της Επιτροπής. Όπως αναφέρει σε δήλωσή της που δόθηκε την Παρασκευή (11/3) στη δημοσιότητα, η ΕΕ και οι εταίροι της στο G7, συνεχίζουν να εργάζονται για να ενισχύσουν την οικονομική πίεση κατά του Κρεμλίνου.

Ειδικότερα, η ΕΕ και οι εταίροι της στο G7 θα εργαστούν για να λάβουν τα εξής μέτρα κατά της Ρωσίας:

Πρώτον, θα αρνηθούν στη Ρωσία το καθεστώς του πιο ευνοημένου έθνους στις αγορές τους. Αυτό θα ανακαλέσει σημαντικά οφέλη που απολαμβάνει η Ρωσία ως μέλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ). Θα εργαστούν επίσης, για να αναστείλουν τα δικαιώματα συμμετοχής της Ρωσίας σε κορυφαίους διεθνείς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, διασφαλίζοντας ότι η Ρωσία δεν θα μπορεί να λαμβάνει χρηματοδότηση, δάνεια ή άλλα οφέλη από αυτούς. «Η Ρωσία δεν μπορεί να παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και, ταυτόχρονα, να περιμένει να επωφεληθεί από τα προνόμια του να είναι μέρος της διεθνούς οικονομικής τάξης», επισημαίνεται στη δήλωση της φον ντερ Λάιεν.

Δεύτερον, θα συνεχίσουν να πιέζουν τις ρωσικές ελίτ που βρίσκονται κοντά στον Πούτιν καθώς και τις οικογένειές τους και τους συνεργάτες τους.

Τρίτον, διασφαλίζουν ότι το ρωσικό κράτος και οι ελίτ του δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν κρυπτοπεριουσιακά στοιχεία για να παρακάμψουν τις κυρώσεις.

Τέταρτον, θα απαγορεύσουν την εξαγωγή όλων των προϊόντων πολυτελείας της ΕΕ προς τη Ρωσία, ως άμεσο πλήγμα για τη ρωσική ελίτ.

Πέμπτον, θα απαγορευθεί η εισαγωγή βασικών αγαθών στον τομέα του σιδήρου και του χάλυβα από τη Ρωσική Ομοσπονδία. Αυτό θα πλήξει έναν κεντρικό τομέα του συστήματος της Ρωσίας και θα του στερήσει δισεκατομμύρια έσοδα από τις εξαγωγές, εκτιμά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Τέλος, θα προτείνουν μεγάλη απαγόρευση νέων ευρωπαϊκών επενδύσεων στον ενεργειακό τομέα της Ρωσίας. Αυτή η απαγόρευση θα καλύψει όλες τις επενδύσεις, τις μεταφορές τεχνολογίας, τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, κ.λπ., για την εξερεύνηση και παραγωγή ενέργειας.

«Τα τρία σαρωτικά πακέτα κυρώσεων που υιοθετήσαμε, καθώς και η επέκταση του πεδίου εφαρμογής τους αυτή την εβδομάδα, έπληξαν πολύ σκληρά τη ρωσική οικονομία. Το ρούβλι έχει πέσει κατακόρυφα. Πολλές βασικές ρωσικές τράπεζες είναι αποκομμένες από το διεθνές τραπεζικό σύστημα. Οι εταιρείες εγκαταλείπουν τη χώρα, η μία μετά την άλλη, μη θέλοντας να συνδεθούν τα ονόματά τους με ένα δολοφονικό καθεστώς», δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.