Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε σήμερα από τη Ρωσία να επιτρέψει στους αμάχους να εγκαταλείψουν με ασφάλεια τις πόλεις της Ουκρανίας που πολιορκούνται από τον ρωσικό στρατό, συμπληρώνοντας ότι ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις περικυκλώνουν πόλεις-κλειδιά αφότου κατέστρεψαν πολλές υποδομές ζωτικής σημασίας.

Σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, ο ρωσικός στρατός βρίσκεται πολύ κοντά και στο Κίεβο. Οι Βρετανοί επίσης προέβησαν, προ ολίγου, στην εκτίμηση ότι οι Ρώσοι έχουν περικυκλώσει κρίσιμες πόλεις της χώρας.

«Το στρατιωτικό σχέδιο του Πούτιν για ταχεία κατάληψη της Ουκρανίας, είναι πλέον ξεκάθαρο ότι έχει αποτύχει. Έτσι, καταφεύγει σε μια στρατηγική ερήμωσης των μεγάλων αστικών κέντρων για να κάμψει το ηθικό του ουκρανικού λαού, κάτι που δεν θα μπορέσει να επιτύχει», είπε σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Νεντ Πράις.

Τι λένε οι Ρώσοι

Νωρίτερα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε, πάντως, πως θα ανοίγει καθημερινά ανθρωπιστικούς διαδρόμους για τους Ουκρανούς που θέλουν να καταφύγουν στη Ρωσία, στις 10:00 ώρα Μόσχας (09:00 ώρα Ελλάδος).

Υπογράμμισε ότι οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι προς τη Ρωσία θα ανοίγουν χωρίς να χρειάζεται έγκριση από το Κίεβο, μεταδίδει το Reuters. Όσον αφορά σε ανθρωπιστικούς διαδρόμους προς άλλους προορισμούς, διευκρινίζει ότι πρέπει να προηγηθεί συμφωνία με τις ουκρανικές αρχές.