Προ των πυλών του Κιέβου βρίσκεται ο ρωσικός στρατός την 15η ημέρα του πολέμου στην Ουκρανία. Ρωσικά άρματα μάχης έφθασαν σήμερα στις βορειοανατολικές παρυφές του Κίεβου, το οποίο απειλούν να περικυκλώσουν, έχοντας ήδη φτάσει στα βόρεια και δυτικά προάστια.

Την ίδια στιγμή η κατάληψη της Μαριούπολης από τα ρωσικά στρατεύματα θεωρείται στρατηγικής σημασίας, καθώς θα επιτρέψει στη Ρωσία να δημιουργήσει έναν χερσαίο διάδρομο μεταξύ περιοχών που ελέγχονται από φιλορώσους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία και την προσαρτημένη Κριμαία. Έτσι θα εξασφαλίσει τον έλεγχο των ουκρανικών ακτών στην θάλασσα του Αζόφ, «στοχεύοντας» στην Οδησσό, σύμφωνα με τους Times.

«Είμαστε αντιμέτωποι με τρομοκράτες», είπε ο Ζελένσκι

Σε νέο διάγγελμά του ο πρόεδρος της ΟυκρανίαςΒολοντίμιρ Ζελένσκι, επιτέθηκε στη Ρωσία χαρακτηρίζοντάς τη ένα «τρομοκρατικό κράτος», ενώ κατηγόρησε τις ρωσικές δυνάμεις πως επιτέθηκαν σε ανθρωπιστικό διάδρομο προς τη Μαριούπολη.

«Στη διάρκεια των δύο τελευταίων ημερών έχουν ήδη αποχωρήσει περίπου 100.000 άνθρωποι από πόλεις που δέχονται επιθέσεις, χρησιμοποιώντας τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους. Ωστόσο, η Μαριούπολη και η Βολνοβάχα παραμένουν εντελώς αποκλεισμένες. Παρόλο που κάναμε τα πάντα προκειμένου να οργανώσουμε έναν ανθρωπιστικό διάδρομο, τα ρωσικά στρατεύματα δεν σταμάτησαν τα πυρά. Ακόμη και υπό αυτές τις συνθήκες αποφάσισα να στείλω ένα κονβόι φορτηγών στη Μαριούπολη με τρόφιμα, νερό και φάρμακα», υποστήριξε ο κ. Ζελένσκι.

«Ευχαριστώ όλους τους οδηγούς, θαρραλέους ανθρώπους που έδειξαν την ετοιμότητά τους ολοκληρώνοντας αυτή την αποστολή – μια σημαντική αποστολή. Ωστόσο, οι εισβολείς άρχισαν μια επίθεση με άρματα στο σημείο όπου θα άνοιγε ο διάδρομος. Ένας διάδρομος ζωής για τους κατοίκους της Μαριούπολης. Το έκαναν εσκεμμένα, ήξεραν πολύ καλά που έστρεψαν τα πυρά τους. Βομβαρδίζουν την πόλη συνεχώς, αυτή είναι η εντολή τους. Επιτέθηκαν σε κτίριο που βρίσκεται δίπλα ακριβώς από εκεί όπου ήταν το καθορισμένο σημείο συνάντησης των ανθρώπων που περίμεναν να εκκενώσουν την πόλη. Είναι μια τρομοκρατική πράξη, από έμπειρους τρομοκράτες», κατήγγειλε.

«Ο κόσμος πρέπει να το μάθει», πρόσθεσε και συνέχισε: «Ο κόσμος πρέπει να το αναγνωρίσει. Είμαστε αντιμέτωποι με ένα τρομοκρατικό κράτος. Ό,τι και να συμβαίνει θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε τις μεταφορές ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους κατοίκους της Μαριούπολης».

«Οι κάτοικοι της Μαριούπολης πρέπει να μάθουν πως πως παλεύουμε και δεν θα σταματήσουμε να μαχόμαστε. Όσοι έχετε τη δυνατότητα να μιλήσετε με ανθρώπους που βρίσκονται εκεί, που μπορείτε να τους γράψετε, υπενθυμίστε τους πως η Ουκρανία είναι μαζί τους και κάνει τα πάντα για να σταματήσει το βασανιστήριο στο οποίο υπόκειται η πόλη», τόνισε.

Я Президент адекватной страны и адекватного народа. И отец двоих детей. Никакого химического или любого другого оружия массового поражения на моей земле не разрабатывали. Весь мир это знает. И если Россия сделает что-то подобное против нас – получит жесточайший санкционный ответ.

Posted by Володимир Зеленський on Thursday, March 10, 2022

Ρωσική επίθεση σε Ινστιτούτο στο Χάρκοβο, όπου υπάρχει πυρηνικός αντιδραστήρας

Στο στόχαστρο των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων βρέθηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης (10/3) το Ινστιτούτο Φυσικής και Τεχνολογίας στο Χάρκοβο, όπου βρίσκεται ένας πειραματικός πυρηνικός αντιδραστήρας, όπως δήλωσε ουκρανός αξιωματούχος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο αντιδραστήρας είναι απενεργοποιημένος, ενώ το κτίριο υπέστη ζημιές από την επίθεση.

Λίγα λεπτά νωρίτερα το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο κοινοβουλευτικές πηγές από την Ουκρανία, μετέδωσε ότι ξέσπασε πυρκαγιά σε ξενώνα που βρίσκεται στην ίδια περιοχή.

Στο μεταξύ, οι ουκρανικές υπηρεσίες πληροφοριών υποστηρίζουν πως σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουν στην κατοχή τους, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο οι ρωσικές δυνάμεις να πλήξουν αποθήκες όπου υπάρχουν μεγάλες ποσότητες αμμωνίας και έπειτα να κατηγορήσουν τον ουκρανικό στρατό.

Φυλώντας το τελευταίο οδόφραγμα πριν το Κίεβο

Ουκρανοί στρατιώτες, εξοπλισμένοι με έναν αντιαρματικό πύραυλο Javelin, φυλούν την είσοδο της Βέλικα Ντιμέρκα, στο τελευταίο οδόφραγμα που χωρίζει το βορειοανατολικό άκρο του Κιέβου από τα ρωσικά τεθωρακισμένα, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Η Βέλικα Ντιμέρκα απέχει περίπου 5 χιλιόμετρα από το Κίεβο. Όχι μακριά από εκεί, περνά ο αυτοκινητόδρομος που επιχειρούν να ακολουθήσουν οι Ρώσοι για να διεισδύσουν στην πόλη.

Στη βορειοδυτική πλευρά της πρωτεύουσας, οι σφοδροί βομβαρδισμοί εδώ και πάνω από μία εβδομάδα έχουν καταστρέψει ολόκληρες συνοικίες σε ορισμένες κοινότητες, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Οι Ρώσοι ήταν εδώ χθες τη νύχτα, πυροβολούσαν», λέει ο 38χρονος Βασίλ Ποπόφ, με τα μάτια δακρυσμένα από το κρύο στη Βέλικα Ντιμέρκα. «Δεν κοιμάμαι καθόλου. Μόλις ακουστεί ο παραμικρός θόρυβος τρέχω στο παράθυρο για να δω τι συνέβη, αν κάποιος ετοιμάζεται να μπει» στο σπίτι, λέει.

«Την περασμένη νύχτα έπεσαν πύραυλοι Grad εδώ», αφηγείται ο Σέρχιι, ένας από τους στρατιώτες στο οδόφραγμα της Βέλικα Ντιμέρκα. «Προσπαθούμε να απομακρύνουμε τις γιαγιάδες. Αλλά δεν θέλουν να φύγουν», λέει.

«Αν μπουν στο Κίεβο, τι θα κάνουν; Πώς θα καταφέρουν να κρατηθούν στην εξουσία;» διερωτάται ο Ρομάν Ταρανένκο, 47 ετών. «Οι άνθρωποι θα τους πυροβολούν απ’ όλα τα σπίτια, θα καίνε τα αυτοκίνητά τους. Δεν θα μείνουν ποτέ στην εξουσία, ακόμη και με τα όπλα».

Τραγική η κατάσταση των αμάχων στη Μαριούπολη

Την ίδια στιγμή εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι στην πολιορκημένη ουκρανική πόλη-λιμάνι της Μαριούπολης δεν έχουν φαγητό, νερό, θέρμανση, ηλεκτρισμό ή ιατρική περίθαλψη εν μέσω μιας «ολοένα και πιο δεινής και απελπισμένης» ανθρωπιστικής κατάστασης, λέει ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός, όπως μεταδίδει ο Guardian.

O αναπληρωτής επικεφαλής της αντιπροσωπείας της οργάνωσης, Σάσα Βόλκοφ, ανέφερε ότι «πολλοί άνθρωποι αναφέρουν ότι δεν έχουν φαγητό για παιδιά», προσθέτοντας ότι όλα τα καταστήματα και τα φαρμακεία λεηλατήθηκαν πριν από αρκετές ημέρες και οι άνθρωποι αρρωσταίνουν λόγω του κρύου.

«Οι άνθρωποι έχουν αρχίσει να τσακώνονται για το φαγητό. Κάποιοι κατέστρεψαν το αυτοκίνητο ενός ανθρώπου για να του πάρουν τη βενζίνη, είπε ο Σάσα Βολκόφ. Έχει ήδη οργανωθεί μια «μαύρη αγορά» όπου μπορεί κανείς να βρει λαχανικά, όχι όμως και κρέας, πρόσθεσε.

Οι κάτοικοι δεν έχουν πού να πάνε και συχνά μένουν κλεισμένοι στα σπίτια τους.

Η ενέδρα σε φάλαγγα ρωσικών τεθωρακισμένων

Νωρίτερα Ουκρανοί έδωσαν στη δημοσιότητα βίντεο το οποίο φέρεται να δείχνει μια φάλαγγα ρώσικων τεθωρακισμένων να πέφτει σε ενέδρα στο Κίεβο, με Ουκρανούς στρατιώτες να σταματάνε την ρωσική προέλαση. Στην επίθεση αυτή, σύμφωνα με τους Ουκρανούς σκοτώθηκε διοικητής του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Πούτιν: Θα αυξηθούν κι άλλο οι τιμές των τροφίμων

Οι τιμές των τροφίμων παγκοσμίως θα αυξηθούν περαιτέρω εάν οι δυτικές χώρες εντατικοποιήσουν τις πιέσεις προς την Ρωσία, που είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός λιπασμάτων στον κόσμο, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατά την διάρκεια κυβερνητικής σύσκεψης.

Παράλληλα ο Πούτιν δήλωσε ότι οι κυρώσεις που επέβαλε η Δύση στη Ρωσία είναι παράνομες και πως οι δυτικές κυβερνήσεις εξαπατούν τους λαούς τους.