Η Ουκρανία «συνεχώς» προτείνει να διεξαχθούν συνομιλίες μεταξύ του ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι και του ρώσου ομολόγου του Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε ο εκπρόσωπος της ρωσικής κυβέρνησης Ντμίτρι Πεσκόφ, την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη η κρίσιμη συνάντηση του ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ με τον ουκρανό ομόλογό του Ντμίτρο Κουλέμπα στην Αττάλεια της Τουρκίας.

«Ας περιμένουμε τα αποτελέσματα και να δούμε τι θα συμφωνήσουν», είπε ο Πεσκόφ όταν ρωτήθηκε για μια πιθανή συνάντηση ανώτατου επιπέδου ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Στην Αττάλεια της Τουρκίας συναντήθηκαν οι υπουργοί Εξωτερικών Ρωσίας και Ουκρανίας. Επρόκειτο για την πρώτη συνάντηση αυτού του επιπέδου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με Τούρκο διπλωμάτη, στόχος των συνομιλιών ήταν η επίτευξη κατάπαυσης του πυρός.

«Δεν κάναμε καμία πρόοδο επαφών αλλά συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε τις προσπάθειες για να βρούμε μία λύση» είπε ο Ουκρανός ΥΠΕΞ. «Ζητήσαμε κατάπαυση πυρός για 24 ώρες» είπε ακόμα.

«Πληροφοριακή τρομοκρατία» οι καταγγελίες για βομβαρδισμό του νοσοκομείου παίδων στη Μαριούπολη

Την ίδια ώρα, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι οι ισχυρισμοί της Ουκρανίας πως οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν ένα νοσοκομείο παίδων στη Μαριούπολη είναι ψευδείς και ισοδυναμούν με «πληροφοριακή τρομοκρατία».

«Πρόκειται για πληροφοριακή τρομοκρατία», τόνισε η Μαρία Ζαχάροβα εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, όπως μεταδίδουν Reuters και Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Νωρίτερα ο Ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Ντμίτρι Πολιάνσκι είχε χαρακτηρίσει «ψευδείς ειδήσεις» τις καταγγελίες της Ουκρανίας, εξηγώντας πως επρόκειτο για μια πρώην μαιευτική κλινική η οποία έχει καταληφθεί εδώ και καιρό από τον στρατό.

«Με αυτό τον τρόπο δημιουργούνται οι ψευδείς ειδήσεις», ανέφερε ο Ντμίτρι Πολιάνσκι πρώτος αναπληρωτής μόνιμος εκπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ στον λογαριασμό του στο Twitter.

Ο Πολιάνσκι επισήμανε ότι η Ρωσία είχε προειδοποιήσει στις 7 Μαρτίου ότι το νοσοκομείο έχει μετατραπεί σε στρατιωτική θέση από την οποία οι Ουκρανοί έριχναν πυρά.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε τη Μόσχα ότι διεξάγει γενοκτονία αφού Ουκρανοί αξιωματούχοι κατήγγειλαν ότι ρωσικό πολεμικό αεροσκάφος βομβάρδισε το νοσοκομείο παίδων στη Μαριούπολη χθες, Τετάρτη.

Το Κρεμλίνο επισήμανε εξάλλου ότι θα ζητήσει πληροφορίες από τον ρωσικό στρατό σχετικά με τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου παίδων. «Αναγκαστικά θα ζητήσουμε πληροφορίες από τον στρατό μας, διότι εμείς, όπως κι εσείς, δεν έχουμε ξεκάθαρη πληροφόρηση για το τι συνέβη και (…) οι στρατιωτικοί θα μας δώσουν πληροφορίες», επισήμανε ο Πεσκοφ.

Προσπαθούν για άλλη μια φορά να αρχίσουν να απομακρύνουν αμάχους από την Μαριούπολη

Πόλεμος στην Ουκρανία

Στο μεταξύ, η Ουκρανία ελπίζει να αρχίσει να απομακρύνει αμάχους από τη Μαριούπολη σήμερα μέσω «ανθρωπιστικού διαδρόμου», μια ημέρα αφού ανακοίνωσε ότι νοσοκομείο παίδων του λιμανιού αυτού στη νότια Ουκρανία επλήγη σε ρωσική αεροπορική επιδρομή.

Η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ δήλωσε ότι η Μαριούπολη είναι μια από τις επτά πόλεις από τις οποίες ελπίζει η κυβέρνηση να απομακρύνει αμάχους που έχουν παγιδευτεί στην σύγκρουση μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Διάφορες προηγούμενες προσπάθειες να δημιουργηθεί ανθρωπιστικός διάδρομος από την Μαριούπολη έχουν αποτύχει και ο κόσμος στην πόλη αυτή των άνω των 400.000 κατοίκων δεν έχει νερό ή ρεύμα για περισσότερο από μια εβδομάδα.

Οι δύο πλευρές επιρρίπτουν την ευθύνη η μια στην άλλη για την κατάρρευση των συμφωνιών για τοπική κατάπαυση του πυρός, και γύρω από την Μαριούπολη.

Η Ουκρανία κατάφερε να αρχίσει την απομάκρυνση αμάχων από κάποιες περιοχές αυτήν την εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένης της βορειοανατολικής πόλης Σούμι, όπου ανθρωπιστικός διάδρομος άνοιξε σήμερα για τρίτη συναπτή ημέρα βάσει συμφωνίας για τοπική κατάπαυση του πυρός.

«Οι οχηματαπομπές (αυτών που απομακρύνονται) φεύγουν. Υπήρξε συμφωνία για κατάπαυση του πυρός!», δήλωσε ο κυβερνήτης της περιφέρειας της Σούμι Ντμίτρο Ζιβίτσκιι.

Κόσμος φεύγει επίσης από κοντινούς οικισμούς της Κρασνοπίλια και Τροστιάνετς, πρόσθεσε.