Είναι η 13η ημέρα πολέμου στην Ουκρανία και το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα πως η Ρωσία άνοιξε «ανθρωπιστικούς διαδρόμους» ώστε ο κόσμος να μπορεί να απομακρυνθεί από το Κίεβο και άλλες 4 ουκρανικές πόλεις, τις Τσερνίχιβ, Σούμι, Χάρκιβ (Χάρκοβο) και Μαριούπολη. Το υπουργείο Άμυνας προσέθεσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία έπαυσαν πυρ από τις 09:00 ώρα Ελλάδος, ανέφερε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Την ίδια ώρα, Ουκρανοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν πως η Ουκρανία άρχισε σήμερα την απομάκρυνση αμάχων από την πόλη Σούμι, στη βορειοανατολική Ουκρανία, και από την πόλη Ιρπίν, κοντά στην πρωτεύουσα Κίεβο. Η απομάκρυνση αμάχων άρχισε μετά τη συμφωνία Ρώσων και Ουκρανών αξιωματούχων να δημιουργήσουν «ανθρωπιστικούς διαδρόμους» για να επιτραπεί σε αμάχους να φύγουν από κάποιες πόλεις που πολιορκούνται από τις ρωσικές δυνάμεις.

«Από τις 09:30 (και ώρα Ελλάδος) περισσότεροι από 150 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί και οι δραστηριότητες (απομάκρυνσης) βρίσκονται σε εξέλιξη», δήλωσε ο κυβερνήτης της περιοχής του Κιέβου Ολέξιι Κουλέμπα.

Η Ουκρανία είχε απορρίψει χθες, Δευτέρα, ρωσικές προτάσεις για την απομάκρυνση Ουκρανών προς τη Ρωσία ή τη Λευκορωσία.

Λίγο νωρίτερα η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ δήλωσε ότι οι άμαχοι θα αρχίσουν σήμερα να εγκαταλείπουν την πολιορκημένη ουκρανική πόλη Σούμι βάσει συμφωνίας με τη Ρωσία για τη δημιουργία «ανθρωπιστικού διαδρόμου». «Συμφωνήθηκε η πρώτη οχηματοπομπή να ξεκινήσει γύρω στις 10 πμ (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδος) από την πόλη Σούμι. Το κομβόι αυτό θα ακολουθήσει ο τοπικός πληθυσμός με δικά του αυτοκίνητα», σημείωσε σε δηλώσεις της που μεταδόθηκαν από τα τηλεοπτικά δίκτυα.

Πόλεμος στην Ουκρανία

Οι άμαχοι έχουν εγκλωβιστεί από τις συγκρούσεις που μαίνονται μετά την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων στις 24 Φεβρουαρίου στην Ουκρανία, όπως μεταδίδει το Reuters και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο πρώην πρόεδρος Γιανουκόβιτς καλεί τον Ζελένσκι να τα παρατήσει

Στο μεταξύ, ο πρώην πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς κάλεσε τον νυν πρόεδρο της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι να τα παρατήσει στον πόλεμο με τη Ρωσία.

«Είστε προσωπικά υποχρεωμένος να σταματήσετε την αιματοχυσία και να καταλήξετε σε μια συμφωνία ειρήνης με οποιοδήποτε κόστος», έγραψε ο φιλορώσος πολιτικός σε μήνυμα που μεταδόθηκε σήμερα από το κρατικό ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti.

«Αυτό περιμένουν από εσάς η Ουκρανία, το Ντονμπάς και η Ρωσία», αναφέρει προσθέτοντας ότι οι εταίροι του Κιέβου στη Δύση θα καλωσόριζαν επίσης μια τέτοια κίνηση.

Ο Γιανουκόβιτς, ο οποίος θεωρείται εξαιρετικά διεφθαρμένος, ανατράπηκε το 2014 από φιλοδυτικές διαδηλώσεις. Έκτοτε ο 71χρονος ζει εξόριστος στη Ρωσία. Στη χώρα του έχει καταδικαστεί ερήμην σε 13 χρόνια κάθειρξη για προδοσία. Ουκρανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πρόσφατα πως το Κρεμλίνο θέλει να επαναφέρει τον Γιανουκόβιτς ως πρόεδρο.

Όλες οι εναλλακτικές για τις κυρώσεις «βρίσκονται στο τραπέζι»

Όλες οι εναλλακτικές για κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας είναι στο τραπέζι, αλλά εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση επιβάλει κυρώσεις στην ενέργεια, όλες οι χώρες-μέλη της ΕΕ πρέπει να είναι σε θέση να σηκώσουν το βάρος, δήλωσε σήμερα στο Βίλνιους ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Βόπκε Χούκστρα.

«Κανένα μέτρο δεν είναι εκτός ορίων για την Ολλανδία, συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας», δήλωσε ο Χούκστρα σε δημοσιογράφους.

«Είναι εξαιρετικά σημαντικό να λάβουμε υπόψη τη θέση όλων των Ευρωπαίων συμμάχων μας, κάποιοι εκ των οποίων εξαρτώνται περισσότερο από το πετρέλαιο και το αέριο σε σχέση με την Ολλανδία. Οι άλλοι θα πρέπει να είναι σε θέση να σηκώσουν επίσης το βάρος», πρόσθεσε.

Νικέλιο: Τρελή πορεία για την τιμή του, ξεπέρασε ακόμη και τα 100.000 δολάρια ανά τόνο

Νικέλιο

Στο μεταξύ, η τιμή του νικελίου συνεχίζει σήμερα την τρελή πορεία της: σημείωσε νέο ρεκόρ και έσπασε – για λίγη ώρα – το φράγμα των 100.000 δολαρίων ανά τόνο στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, καθώς οι επενδυτές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η Ρωσία πολύ σύντομα να μην μπορεί να εξάγει την παραγωγή της.

Περί τις 09:00 (ώρα Ελλάδας) η τιμή του νικελίου κατέγραφε άνοδο υψηλότερη του 70%, στα 82.195 δολάρια ανά τόνο. Έφθασε στο απόλυτο ιστορικό της υψηλό, στα 101.365 δολάρια ο τόνος, λίγη ώρα μετά τις 08:00. Είχε ήδη καταγράψει ρεκόρ την προηγουμένη.

Οι αγορές έχουν καταληφθεί από πυρετό μπροστά στον απρόβλεπτο οικονομικό αντίκτυπο του πολέμου στην Ουκρανία, που πυροδοτεί ανάφλεξη των τιμών των πρώτων υλών και κλυδωνισμούς.

Αν και όλα τα μέταλλα καταγράφουν άνοδο τιμών από την αρχή αυτής της εβδομάδας, το νικέλιο, που χρησιμοποιείται ιδίως για την παραγωγή μπαταριών ηλεκτρικών αυτοκινήτων, με τη Ρωσία να είναι από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς του, ανεβαίνει με αληθινά ιλιγγιώδη ρυθμό.

«Η Ρωσία είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός νικελίου στον κόσμο και ο μεγαλύτερος παραγωγός πρωτογενών προϊόντων νικελίου, όπως το εξευγενισμένο νικέλιο, που είναι απαραίτητο για τις μπαταρίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων», θυμίζει ο Μπενζαμέν Λουβέ, αναλυτής της OFI AM.

«Για την ώρα, οι κυριότερες (σ.σ. ρωσικές) εταιρείες που παράγουν μέταλλα έχουν γλιτώσει από τις κυρώσεις, όμως πολλές από τις εταιρείες αυτού του τομέα τις διευθύνουν ολιγάρχες που βρίσκονται κοντά στον Βλαντίμιρ Πούτιν», συνέχισε. «Ο αντίκτυπος» κυρώσεων σ’ αυτές «θα μπορούσε να αποδειχθεί σημαντικός, καθώς το 37% των ρωσικών εξαγωγών έχουν προορισμό την Ολλανδία και το 16% τη Γερμανία», συμπλήρωσε.

Η Ιταλία σκοπεύει να γίνει ανεξάρτητη από το ρωσικό αέριο εντός 24-30 μηνών

Στο μεταξύ, η Ιταλία σκοπεύει να καταστεί ανεξάρτητη από τις εισαγωγές ρωσικού αερίου εντός 24-30 μηνών, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Ενεργειακής Μετάβασης Ρομπέρτο Τσινγκολάνι, προσθέτοντας ότι η χώρα σχεδιάζει να βρει εναλλακτικές προμήθειες για το ήμισυ της ποσότητας αυτής έως την άνοιξη.

«Είναι λογικό να πιστεύουμε ότι θα είμαστε πλήρως ανεξάρτητοι εντός 24-30 μηνών», δήλωσε ο Τσινγκολάνι στο κρατικό δίκτυο RAI, όπως μεταδίδουν Reuters και Αθηναϊκό Πρακτορείο. Επιβεβαίωσε ότι το αέριο από τη Ρωσία αντιστοιχεί περίπου στο 40% των συνολικών εισαγωγών της Ιταλίας.

Ο Τσινγκολάνι πρόσθεσε ότι η Ιταλία σχεδιάζει την εγκατάσταση ενός νέου πλωτού τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) έως τα μέσα αυτού του χρόνου.