Στη διαβεβαίωση πως η κυβέρνηση της Ουκρανίας θα δημιουργήσει κρατικό απόθεμα τροφίμων που θα είναι αρκετά μεγάλο για να σιτίσει τον λαό της χώρας και τις ένοπλες δυνάμεις ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται ο πόλεμος, προέβη αργά το βράδυ της Τετάρτης (9/3) ο Ουκρανός πρωθυπουργός Ντένις Σμίγκαλ.

«Το κράτος θα αγοράσει σιτηρά και άλλα αποθέματα στις ποσότητες που καταναλώνει ετησίως ολόκληρη η χώρα με δαπάνες από τον κρατικό προϋπολογισμό», ανακοίνωσε η υπηρεσία Τύπου της κυβέρνησης επικαλούμενη τις δηλώσεις του Σμίγκαλ.

«Αυτό θα παράσχει στη χώρα επαρκή τρόφιμα», δήλωσε ο Σμίγκαλ όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Η Ουκρανία είναι μια χώρα με μεγάλη παραγωγή και εξαγωγή τροφίμων, αλλά αναλυτές του αγροτικού τομέα έχουν επισημάνει ότι η εισβολή της Ρωσίας -η οποία χαρακτηρίζει «ειδική επιχείρηση» τις ενέργειές της στην Ουκρανία- θα μπορούσε να μειώσει απότομα τις καλλιεργημένες εκτάσεις για τη συγκομιδή σιτηρών του 2022, προκαλώντας ελλείψεις για τον υπόλοιπο κόσμο, όπως και για την Ουκρανία.

Η χώρα, η οποία παραδοσιακά αρχίζει τις προετοιμασίες για τις ανοιξιάτικες καλλιέργειες στα τέλη Φεβρουαρίου ή τις αρχές Μαρτίου, έχει ανακοινώσει ότι οι αγρότες θα αρχίσουν την σπορά σε ασφαλείς περιοχές, αλλά μπορεί να αντιμετωπίσουν έλλειψη καυσίμων και σπόρων.