Για 12 ημέρα η Ουκρανία ζει τη φρίκη του πολέμου, με τις σφοδρές μάχες να συνεχίζονται σε αρκετά σημεία, την ώρα που οι ρωσικές δυνάμεις πολιορκούν το Κίεβο, ενώ φαίνεται να έχουν βάλει «στο μάτι» και την Οδησσό.

Η Μόσχα ανακοίνωσε εκεχειρία σε συγκεκριμένες περιοχές στην Ουκρανία από σήμερα Τρίτη 09:00 ώρα Ελλάδας και Ουκρανίας για διάνοιξη ανθρωπιστικών διαδρόμων, όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Η Ρωσική Ομοσπονδία ανακοινώνει κατάπαυση του πυρός από τις 10.00 (ώρα Μόσχας) της 8ης Μαρτίου» ώστε να φύγουν οι άμαχοι από το Κίεβο αλλά και από τις πόλεις Σούμι, Χαρκίβ, Τσερνίχιφ και Μαριούπολη, ανέφερε το υπουργείο Άμυνας.

Το βράδυ της Δευτέρας (7/3) είχε ολοκληρωθεί ο 3ος γύρος διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Ρωσική και την Ουκρανική αποστολή ο οποίος κράτησε περίπου τρεις ώρες.

Όπως δήλωσε σύμβουλος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος συμμετείχε στις συνομιλίες, οι δύο πλευρές φέρεται να συμφώνησαν στην τήρηση της ασφάλειας των ανθρωπιστικών διαδρόμων.

Παράλληλα, συνεχίστηκαν οι εντατικές διαβουλεύσεις για ενδεχόμενη κατάπαυση του πυρός και εγγυήσεις ασφαλείας στην Ουκρανίας.

Πάντως, σύμφωνα με τον ίδιο, οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν ακόμη αποφέρει τα αποτελέσματα που θα βελτίωναν σημαντικά την κατάσταση.

Ωστόσο ο Ρώσος διαπραγματευτής Βλαντίμιρ Μεντίνσκι είπε ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να μιλήσει κανείς για οτιδήποτε θετικό μετά τον τρίτο γύρο των συνομιλιών. Ο Λεονίντ Σλούτσκι από την πλευρά του είπε ότι δεν πρέπει να υπάρχει οποιαδήποτε ψευδαίσθηση το επόμενο βήμα (των διαπραγματεύσεων) θα φέρει ένα οριστικό αποτέλεσμα.

«Ελπίζουμε ότι θα αναληφθούν σύντομα οι επόμενες προσπάθειες για τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων», πρόσθεσε ο Σλούτσκι.

Δραματική έκκληση Ζελένσκι: Κάνουν ότι κάνουν οι ναζί στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, βοηθείστε μας

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απηύθυνε σήμερα δραματική έκκληση στους Αμερικανοεβραίους για υποστήριξη ενάντια στην ρωσική εισβολή, δίνοντας με σπαρακτικό τόνο έναν απολογισμό της καταστροφής στη χώρα του από την ρωσική εισβολή, καταστροφή που την συνέκρινε με εκείνην που προκάλεσε ο ναζιστικός γερμανικός στρατός κατά την προέλασή του σε όλη την Ευρώπη.

«Αυτό είναι απλώς μια καθαρά ναζιστική συμπεριφορά. Δεν μπορώ την χαρακτηρίσω με άλλο τρόπο», είπε ο Ζελένσκι μέσω βίντεο στη Διάσκεψη των Προέδρων Αμερικανοεβραϊκών Οργανώσεων. Ο Ουκρανός πρόεδρος συνεχίζει να πιέζει για παράδοση στην Ουκρανία περισσότερων μαχητικών αεροσκαφών από τη Δύση και την επιβολή μιας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων που το ΝΑΤΟ έχει μέχρι στιγμής απορρίψει.

Οι Ρώσοι δεν αφήνουν τους ανθρώπους να φύγουν από τις πόλεις στις οποίες επιτέθηκαν, δεν επιτρέπουν την είσοδο τροφίμων και νερού και αποσυνδέουν το διαδίκτυο, την τηλεόραση και το ρεύμα, είπε.

«Όλα αυτά συνέβησαν την εποχή των Ναζί», είπε. «Η επιβίωση του ουκρανικού έθνους – το ζήτημα θα είναι το ίδιο με τον αντισημιτισμό… Όλα αυτά τα εκατομμύρια ανθρώπων πρόκειται να εξοντωθούν».

Ο Ζελένσκι είπε ότι 13 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε μια βομβιστική επίθεση σε ένα αρτοποιείο στο Κίεβο σήμερα και χθες Κυριακή, 50 παιδιά που πάσχουν από καρκίνο χρειάστηκε να μετακινηθούν μετά από βλήμα που έπληξε παιδιατρικό νοσοκομείο στην πόλη.

Η Ρωσία αποκαλεί την εκστρατεία που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» για τον αφοπλισμό της Ουκρανίας και την απομάκρυνση ηγετών που περιγράφει ως νεοναζί. Η Ουκρανία και οι σύμμαχοί της το αποκαλούν αυτό πρόσχημα για μια εισβολή για την κατάκτηση μιας χώρας 44 εκατομμυρίων κατοίκων.

Το εύρος και η κλίμακα της ρωσικής επίθεσης στη χώρα του ήταν τόσο απροσδόκητη και καταστροφική όσο ήταν για τους Αμερικανούς οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, είπε.

«Βομβαρδίζουν ό,τι κινείται» είπε ο Ζελένσκι.

Λίγο νωρίτερα η πλευρά της Ρωσίας, μέσω του Ντμίτρι Πεσκόφ, έθεσε τους όρους της προκειμένου να σταματήσει την εισβολή. Συγκεκριμένα, απαιτεί από την Ουκρανία να σταματήσει άμεσα τη στρατιωτική δράση, να αλλάξει το σύνταγμά της για να συμπεριλάβει την ουδετερότητα, να αναγνωρίσει την Κριμαία ως ρωσικό έδαφος και να αναγνωρίσει τις «αυτονομιστικές δημοκρατίες του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ» ως ανεξάρτητα εδάφη.

Παράλληλα, υπάρχουν αναφορές για επίθεση στην πόλη Nικολάγιεφ, αλλά και έκρηξη σε δεξαμενές με πετρέλαιο στο Λουγκάνσκ.

Βίντεο από την επίθεση στην πόλη Νικολάγιεφ:

Δείτε βίντεο σε δεξαμενές με πετρέλαιο στο Λουγκάνσκ:

Μαχητικά και μποϊκοτάζ στα ρωσικά προϊόντα ζητεί ο Ζελένσκι

Νέο μήνυμα για τον πόλεμο στην Ουκρανία έστειλε μέσω βιντεοσκοπημένες ομιλίας του ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ζητώντας από τη διεθνή κοινότητα νέες κυρώσεις για τη Ρωσία.

«Αν η εισβολή (στην Ουκρανία) συνεχιστεί και η Ρωσία δεν έχει εγκαταλείψει τα σχέδιά της κατά της Ουκρανίας, τότε χρειάζεται ένα νέο πακέτο κυρώσεων…για χάρη της ειρήνης», ανέφερε μεταξύ άλλων, καλώντας άπαντες να προχωρήσουν στην παροχή στρατιωτικών αεροσκαφών στη χώρα του, αλλά και να μποϊκοτάρουν το ρωσικό πετρέλαιο, αλλά και γενικότερα τα ρωσικά προϊόντα.

Υπενθυμίζεται ότι η τιμή του βαρελιού μπρεντ της Μαύρης Θάλασσας πλησίασε τα 140 δολάρια, κοντά στο ιστορικό υψηλό των 147,5 δολαρίων που είχε φτάσει τον Ιούλιο του 2008.

Ουκρανικές δυνάμεις χτύπησαν ρωσικό πλοίο κοντά στην Οδησσό

Ναυτικές δυνάμεις της Ουκρανίας που υπερασπίζονται την περιοχή της Οδησσού χτύπησαν με πυρά όπλων ένα ρωσικό πλοίο, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα (7/3) το Πολεμικό Ναυτικό της Ουκρανίας.

«Ο εχθρός υποχώρησε και πάλι» αναφέρθηκε σε μία ανάρτηση στο Facebook.

Ωστόσο, δεν διευκρινίστηκε ο τύπος του πλοίου που δέχθηκε τα ουκρανικά πυρά.

Μακρόν για Πούτιν: «Ηθικός και πολιτικός κυνισμός» οι προτάσεις για τις ανθρωπιστικές διαδρομές

Για «ηθικό και πολιτικό κυνισμό» κατηγόρησε ο Εμανουέλ Μακρόν τον Βλαντιμίρ Πούτιν αναφορικά με τις προτάσεις της ρωσικής πλευράς για τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους, προκειμένου οι άμαχοι να φύγουν από την Ουκρανία.

«Όλα αυτά δεν είναι σοβαρά είναι ηθικός και πολιτικός κυνισμός που μου είναι ανυπόφορος» δήλωσε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του σε γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό.

Στη συνέχεια ανέφερε ότι «η κατάσταση στην Ουκρανία χειροτερεύει μέρα με τη μέρα», ότι η Γαλλία θα την υποστηρίξει με όλα της τα μέσα, αλλά και ότι θέλει να σταματήσει τον πόλεμο χωρίς αυτή να εμπλακεί.