Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ομάδας των Επτά (G7) πιο προηγμένων οικονομιών, συμφώνησαν σήμερα, Παρασκευή (4/3) να επιβάλουν περαιτέρω κυρώσεις στη Ρωσία εάν η Μόσχα δεν τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, δήλωσε προ ολίγου ο Ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών.

«Καλέσαμε τη Ρωσία να σταματήσει αμέσως την επίθεσή της στην Ουκρανία, η οποία έχει βλάψει ακόμη και απλούς πολίτες, και να αποσύρει τις δυνάμεις της», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Γιοσιμάσα Χαγιάσι.

Επισημαίνεται πως οι επιβεβαιωμένοι νεκροί μεταξύ των αμάχων ξεπέρασαν τους 300, σύμφωνα με τον σημερινό απολογισμό του ΟΗΕ.

«Συμφωνήσαμε, ως G7, να επιβάλουμε πρόσθετες, αυστηρές κυρώσεις εάν η Ρωσία δεν σταματήσει την επίθεσή της», τόνισε. Όπως μεταδίδει το Reuters, ο Χαγιάσι συμμετείχε στη συνεδρίαση της G7, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, μέσω τηλεδιάσκεψης.

Οι πρόσθετες κυρώσεις είναι πιθανές και από πλευράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα μέτρα αυτά μπορεί να στοχεύσουν την οικονομία της Ρωσίας, τον χρηματοπιστωτικό της τομέα και περισσότερους ολιγάρχες, δήλωσε νωρίτερα ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ.

«Μπορούμε να σφίξουμε τη βίδα των κυρώσεων, αν χρειαστεί», δήλωσε στους δημοσιογράφους κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες για μια συνάντηση με τους ομολόγους του στην ΕΕ, προσθέτοντας ότι δεν είναι σαφές, ωστόσο, πότε η ΕΕ θα αποφασίσει για τα μέτρα αυτά.

Πόλεμος στην Ουκρανία

«Τέλος» στα ερευνητικά προγράμματα της ΕΕ με Ρωσία και Λευκορωσία

Εξάλλου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι ανέστειλε τη συνεργασία και τα ερευνητικά προγράμματα με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία λόγω της εισβολής της πρώτης στην Ουκρανία.

Η ΕΕ χρηματοδοτεί επί του παρόντος οκτώ προγράμματα συνεργασίας με τη Ρωσία, συνεισφέροντας συνολικά 178 εκατομμύρια ευρώ, με στόχο τη στήριξη της βιώσιμης ανάπτυξης στις παραμεθόριες περιοχές, μεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Η αναστολή της συνεργασίας σημαίνει ότι δεν θα καταβληθούν περαιτέρω πληρωμές στη Ρωσία στο πλαίσιο αυτών των προγραμμάτων.

Οι Βρυξέλλες διέκοψαν επίσης δύο προγράμματα συνεργασίας με τη Λευκορωσία, τα οποία είχαν συνολικό προϋπολογισμό 257 εκατομμυρίων ευρώ.

Σε μια χωριστή εξέλιξη, η ΕΕ αποφάσισε να αναστείλει τη συνεργασία με ρωσικές οντότητες σε τομείς έρευνας, επιστήμης και καινοτομίας. Αυτό σημαίνει ότι οι πληρωμές στο πλαίσιο των υφιστάμενων έργων παγώνουν και δεν μπορούν να υπογραφούν νέες συμβάσεις με ρωσικούς οργανισμούς σε αυτούς τους τομείς, ανέφερε η Κομισιόν.

Ωστόσο, κανένα έργο στο πλαίσιο του εμβληματικού προγράμματος της ΕΕ για την έρευνα, το Horizon Europe, δεν περιλαμβάνει μέχρι στιγμής ρωσικούς οργανισμούς. Προετοιμασίες βρίσκονταν σε εξέλιξη για τη χορήγηση επιχορηγήσεων σε τέσσερα έργα στα οποία συμμετέχουν ρωσικοί ερευνητικοί οργανισμοί, αλλά οι εργασίες αυτές έχουν πλέον ανασταλεί.