Οι σειρήνες του πολέμου, ηχούν σαν τον χειρότερο εφιάλτη για τους χιλιάδες Έλληνες ομογενείς, που ζουν στη Μαριούπολη της Ουκρανίας. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ που μεταδόθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ η Μαρία Τζανγκουρτζή καθηγήτρια Ελληνικών, κρύβεται στο υπόγειο του σπιτιού της με τα δύο της παιδιά 3 και 9 ετών.

Οι προμήθειες λιγοστεύουν, αλλά η οικογένεια της Μαρίας, δεν μπορεί να βγει από το σπίτι γιατί παντού πέφτουν βόμβες.

Κρυμμένη επί πέντε ημέρες στη Μαριούπολη είναι και η δασκάλα Νίνα Τοπάλοβα με την οικογένειά της.

Ο συγγραφέας και μεταφραστής Ελλήνων ποιητών, Βασίλι Στεπανένκο, που έχει βρει καταφύγιο στο εξοχικό του, 60 χλμ μακριά από το Κίεβο, απαγγέλλει δύο στίχους του Ρίτσου: «Αυτά τα δέντρα δεν βολεύονται με λιγότερο ουρανό»…

Στο Κίεβο, τα μαγαζιά είναι κλειστά. Οι προμήθειες στα τρόφιμα αρκούν για 4 με 5ημέρες.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος, καταδίκασε γι΄αλλη μια φορά τις στρατιωτικές επιθέσεις κατά της Ουκρανίας.

«Το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο αμφισβητείται με βάναυσες επιθέσεις κατά αμάχων στα χωριά Σαρτανά & Μπουγάς, στην περιοχή της Μαριούπολης. Μέχρι στιγμής έχουν προκαλέσει τον θάνατο 10 μελών της ελληνικής κοινότητας & τον τραυματισμό πολλών άλλων, μεταξύ των οποίων & παιδιά.

Οι επιθέσεις στην Ουκρανία πρέπει να σταματήσουν αμέσως», τόνισε ο κ. Δένδιας.

Την απόλυτη αλληλεγγύη του και υποστήριξή του προς τον Ουκρανικό λαό, και προς την εκεί Ομογένειά μας, εξέφρασε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Πρέσβη της Ουκρανίας στην Ελλάδα.

Ζευγάρι Ελλήνων της Μαριούπολης έφυγε με την τελευταία πτήση από το Κίεβο

Ένα ζευγάρι Ελλήνων εκπαιδευτικών, που εργαζόταν και ζούσε στην Μαριούπολη, λίγο πριν την εισβολή στην περιοχή κατάφερε να γυρίσει στην Ελλάδα, σύμφωνα με ρεπορτάζ που μεταδόθηκε στην ΕΡΤ.

Η Παρασκευή Καλτσούνη και ο Άνθος Μακρής, επικοινωνούν καθημερινά με τους φίλους τους στην Μαριούπολη. Πριν 4 ημέρες ζούσαν εκεί, μιας και είναι εκπαιδευτικοί σε Ελληνικά σχολεία της πόλης.

Λίγο πριν ξεκινήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, κατάφεραν να φύγουν με την τελευταία πτήση από το Κίεβο για την Γερμανία, και από εκεί έφτασαν στην Ελλάδα.

Στην περιοχή της Μαριούπολης λειτουργούν περίπου 23 σχολεία, όπου διδάσκεται η ελληνική γλώσσα.

Οι κινήσεις από την πλευρά της Ρωσίας, που προμήνυαν τον πόλεμο, έγιναν εγκαίρως αντιληπτές, από το ζευγάρι των εκπαιδευτικών.

Ανησυχούν για την τύχη των μαθητών και των φίλων τους στην Μαριούπολη. Οι δύο εκπαιδευτικοί συμμετείχαν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στην Πλατεία Αριστοτέλους κατά του πολέμου στην Ουκρανία.