Σε μια προσπάθεια εφησυχασμού των γερμανών πολιτών προέβη χθες η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγγελα Μέρκελ, διαβεβαιώνοντας πως δεν υπάρχει πρόβλημα στους κόλπους της κυβέρνησής της, παρά τις αντεγκλήσεις ανάμεσα στο κόμμα της, την Ένωση Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD), το κόμμα που αποτελεί τον ελάσσονα κυβερνητικό εταίρο, λόγω των δραστηριοτήτων της γερμανικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πληροφοριών (BND).

Οι ενδοκυβερνητικές τριβές ακολούθησαν τις κατηγορίες ότι η BND βοήθησε την Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας (NSA) των ΗΠΑ να παρακολουθεί εταιρείες και αξιωματούχους στην Ευρώπη, που δημιούργησαν εντάσεις στον μεγάλο συνασπισμό κεντροδεξιάς-κεντροαριστεράς ο οποίος ασκεί, σχετικά αρμονικά, την εξουσία στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία τους τελευταίους 18 μήνες.

Ενδεχόμενη κλιμάκωση της «σύγκρουσης» θα μπορούσε να δυσχεράνει τη χάραξη πολιτικής, για παράδειγμα όσον αφορά την υπό διαπραγμάτευση συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ.

Ο ηγέτης του SPD, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, έκανε λόγο περί «σκανδάλου των μυστικών υπηρεσιών», ενώ τόνισε πως πιέζει την Άγγελα Μέρκελ να τον ενημερώσει εάν υπάρχουν κι άλλες υποθέσεις βιομηχανικής κατασκοπείας που επίκειται να αποκαλυφθούν.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε η γερμανίδα Καγκελάριος στη ραδιοφωνία της Βρέμης «είναι έτοιμη να απαντήσει στις ερωτήσεις της κοινοβουλευτικής επιτροπής η οποία έχει συσταθεί για να εξετάσει τη δράση της NSA» ενώ επέμεινε πως το ζήτημα της δράσης των μυστικών υπηρεσιών δεν απειλεί την ενότητα του κυβερνητικού συνασπισμού, ο οποίος κανονικά θα κυβερνήσει για άλλα δυόμισι χρόνια.

«Θα καταθέσω και θα δώσω απαντήσεις σε ερωτήματα, όπου χρειάζεται ακόμα και στο πλαίσιο κοινοβουλευτικής έρευνας. Εάν αυτό είναι το επιθυμητό, θα είμαι ευτυχής να το κάνω», ανέφερε χαρακτηριστικά η Γερμανίδα καγκελάριος. Συμπλήρωσε μάλιστα πως «πέραν του εν λόγω ζητήματος, εργαζόμαστε πολύ καλά μαζί στον συνασπισμό. Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για αυτό».

Μια απόπειρα υποβάθμισης του ζητήματος έκανε αργότερα χθες και ο Γκάμπριελ, χαρακτηρίζοντας «αλλόκοτες» τις εκτιμήσεις περί κυβερνητικής κρίσης στη Γερμανία. Πρόσθεσε μάλιστα πως θεωρεί φυσιολογικό ο ίδιος, ως υπουργός Οικονομίας, να εγείρει ερωτήματα για τέτοιου είδους ζητήματα.

Σε προηγούμενες δηλώσεις του εξάλλου στη γερμανική δημόσια τηλεόραση ZDF είχε αναφέρει: «ασφαλώς οι μυστικές υπηρεσίες είναι απαραίτητες, αλλά είναι αναγκαίο να τηρούν τον νόμο. Η κυβέρνηση δεν πρέπει να απαιτεί από αυτές πράγματα “που μπορούν να κάνουν μόνο συνεργαζόμενες κατά κάποιο τρόπο με τον μεγάλο τους αδελφό στις ΗΠΑ, με μεθόδους αμφισβητούμενης νομιμότητας, πιθανόν επειδή δεν τις έχουμε εξοπλίσει επαρκώς».

Το ζήτημα της συνεργασίας της BND με την NSA είναι λεπτό σε μια χώρα σαν την Γερμανία, όπου δίνεται βαρύτητα στην προστασία της ιδιωτικότητας. Οι αποκαλύψεις του πληροφορικού πρώην συνεργάτη της NSA, Έντουαρντ Σνόουντεν, για την ευρείας κλίμακας κατασκοπεία της αμερικανικής υπηρεσίας στη χώρα είχαν προκαλέσει την αγανάκτηση της κοινής γνώμης.

Για το λόγο αυτό φαίνεται πως η καγκελάριος διευκρίνισε στη ραδιοφωνία της Βρέμης πως η BND χρειάζεται να συνεργάζεται με την NSA για την προστασία των Γερμανών πολιτών, αλλά πρόσθεσε πως πρέπει να αποφεύγεται η κατασκοπεία σε βάρος φίλων και συμμάχων.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Βιέννη έχει υποβάλει μήνυση κατ’ αγνώστων και έχει ζητήσει εξηγήσεις από το Βερολίνο εξαιτίας των υποψιών ότι η BND και η NSA παρακολουθούσαν εταιρείες και αξιωματούχους στην Αυστρία.

Η Μέρκελ ανέφερε πως η κυβέρνηση δεν θα δημοσιοποιήσει, προς το παρόν, τον κατάλογο των λεγόμενων «επιλογέων», δηλαδή διευθύνσεων IP, όρων αναζήτησης και ονομάτων, που η BND παρακολουθεί για λογαριασμό της NSA. Το θέμα αυτό βρίσκεται στον πυρήνα της διένεξης σχετικά με το εάν η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών της Γερμανίας βοήθησε την NSA στις κατασκοπευτικές δραστηριότητές της στην Ευρώπη.

Σύμφωνα πάντως με τις δηλώσεις του Γκάμπριελ «οι κοινοβουλευτικοί που είναι μέλη των αρμοδίων επιτροπών αναμένουν να αποκτήσουν πρόσβαση στον κατάλογο αυτόν, αφότου η καγκελαρία ολοκληρώσει τις απαραίτητες διαβουλεύσεις με την Ουάσινγκτον».

Στελέχη των συντηρητικών διατείνονται ότι η στάση του Γκάμπριελ όσον αφορά το θέμα της κατασκοπείας οφείλεται στην πραγματικότητα στις ανησυχίες της ηγεσίας του SPD για το χαμηλό ποσοστό του κόμματος στις δημοσκοπήσεις.

«Η σπασμωδική προσπάθεια του κ. Γκάμπριελ να σύρει την καγκελάριο στην υπόθεση αυτή… οφείλεται στη σύγχυση του ηγέτη του SPD ο οποίος θέλει να βγει από το δημοσκοπικό τέλμα», έκρινε ο Χανς-Πέτερ Ουλ της Ένωσης Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Handelsblatt.

Μέχρι στιγμής πάντως, όπως καταδεικνύει δημοσκόπηση της εταιρείας INSA, οι συντηρητικοί της Μέρκελ δεν έχουν πληγεί από το νέο σκάνδαλο στο οποίο ενεπλάκη η BND, αντιθέτως αυξάνουν το ποσοστό τους κατά μισή εκατοστιαία μονάδα στο 41%, ενώ το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα βλέπει το ποσοστό του να παραμένει αμετάβλητο στο 25%.

Ο υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ ,σημαίνον στέλεχος της CDU και στενός σύμμαχος της Μέρκελ, δέχεται πιέσεις να παραιτηθεί, αλλά ο ίδιος διαψεύδει πως είπε ψέματα στο κοινοβούλιο όσον αφορά τη συνεργασία της BND με την NSA.