Η κυβέρνηση της Σλοβακίας ενέκρινε σήμερα το απόγευμα την επιβολή ενός lockdown διάρκειας δύο εβδομάδων στη χώρα, εν μέσω της αναζωπύρωσης της πανδημίας του κορονοϊού, η οποία περιλαμβάνει την καταγραφή αριθμών – ρεκόρ στα κρούσματα Covid-19, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο TA3 και άλλα τοπικά ΜΜΕ.

Εδώ και πολλές ώρες, διεθνή πρακτορεία ειδήσεων μετέδιδαν πως η κυβέρνηση εξέταζε εάν θα επιβάλει περιορισμούς τόσο για τους εμβολιασμένους όσο και για τους ανεμβολίαστους Σλοβάκους, αφότου η γειτονική Αυστρία επέβαλε ανάλογα μέτρα αυτήν την εβδομάδα, και ότι θα έφτανε σε απόφαση σύντομα.

Επισημαίνεται πως στη Σλοβακία, που έχει το τρίτο χαμηλότερο ποσοστό εμβολιασμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση με μόνο το 45% του πληθυσμού να έχει ανοσοποιηθεί, η άνοδος στα κρούσματα ασκεί ισχυρότατες πιέσεις στα νοσοκομεία.

Το υπουργείο Υγείας ανέφερε πως ο αριθμός των ανθρώπων που νοσηλεύονται έχει φθάσει σε «κρίσιμο σημείο», στους 3.200, και ότι πλησιάζει τα υψηλά επίπεδα των περίπου 3.800 που καταγράφηκαν στο τελευταίο κύμα της πανδημίας. Οι περισσότεροι ασθενείς ήταν ανεμβολίαστοι.

Επαναξιολόγηση μέτρων σε 10 μέρες

Η σλοβακική κυβέρνηση θα περιορίσει τις μετακινήσεις επιτρέποντας μονάχα τις μετακινήσεις για την αγορά ειδών ανάγκης, για την εργασία, το σχολείο ή για ιατρικές επισκέψεις, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Έντουαρντ Χέγκερ.

Η κυβέρνηση θα αξιολογήσει την κατάσταση έπειτα από 10 ημέρες και ο Χέγκερ επισήμανε πως οποιαδήποτε χαλάρωση θα αφορά όσους έχουν εμβολιαστεί κατά της Covid-19.

«Η κατάσταση είναι σοβαρή», είπε ο Σλοβάκος πρωθυπουργός. «Βρεθήκαμε εδώ, διότι τα (υπάρχοντα) μέτρα δεν τηρήθηκαν».