Το δημοτικό συμβούλιο του Παρισιού ξέρει να τιμά τη διαφορετικότητα και γι’ αυτό, για πρώτη φορά στην ιστορία, αποφάσισε να αγοράσει το διάσημο γκέι κλαμπ «Le Tango», στη συνοικία Μαρέ του Παρισιού, για να μη γίνει σούπερμάρκετ, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί.

Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα των γαλλικών ΜΜΕ, το συμβούλιο θα δαπανήσει πάνω από 6,7 εκατ. ευρώ για την απόκτησή του, αφού όπως δήλωσαν χαρακτηριστικά μέλη του συμβουλίου «η εξαγορά είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της πολιτιστικής ποικιλομορφίας της γαλλικής πρωτεύουσας». Όπως μάλιστα αναφέρεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα, το «Le Tango», αν παραμείνει υπό ιδιωτικό έλεγχο, θα μετατραπεί σε σούπερμάρκετ.

Το ιστορικό κτήριο του 18ου αιώνα

Το «Le Tango» άνοιξε το 1997 από τον γκέι ακτιβιστή Ερβέ Λαταπί και τον Αλέξις Καρκασόν, ιδιοκτήτη του χώρου. Στον ίδιο χώρο τον 18ο αιώνα στεγαζόταν ένα καμπαρέ, τον 19ο μια αίθουσα χορού με μουσική ακορντεόν και τον 20ο μια ντισκοτέκ σε στιλ Καραϊβικής.

Μέχρι να ενσκήψει η πανδημία, στο κλαμπ διοργανώνονταν μαθήματα χορού για μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, ενώ τα βράδια προσέλκυε πλήθος κόσμου. Χαρακτηριστική είναι η αναφορά του γκέι γαλλικού περιοδικού Têtu, το αναφέρει ότι το συγκεκριμένο κλαμπ «προσέλκυε ένα ευρύ φάσμα ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων των «περίεργων ετεροφυλόφιλων οι οποίοι συχνά τελείωναν τη βραδιά τους ως αμφιφυλόφιλοι».

Δυστυχώς, όμως, η πανδημία του κορονοϊού δημιούργησε αρκετά οικονομικά προβλήματα στον ιδιοκτήτη, ο οποίος πήρε την απόφαση να το πουλήσει. Ακόμη και όταν άρθηκαν τα μέτρα του lockdown, ο 50χρονος Καρκασόν δεν άνοιξε ξανά το κλαμπ. Αντίθετα ανακοίνωσε την πώληση του κτιρίου, στο οποίο περιλαμβάνονται επίσης οκτώ διαμερίσματα.

Το δημοτικό συμβούλιο του Παρισιού σχεδιάζει τώρα να αγοράσει το κτίριο, έναντι 6,7 εκατ. ευρώ, μετατρέποντας τα διαμερίσματα σε δημοτικές κατοικίες και ζητώντας ένα πολύ χαμηλό ενοίκιο για το νυχτερινό κέντρο με την προϋπόθεση ότι  «θα διατηρηθεί η αυθεντική ΛΟΑΤΚΙ ταυτότητά του».

Η κίνηση, μάλιστα, αυτή έχει ευρεία υποστήριξη, ακόμη και από δεξιούς δημοτικούς συμβούλους, που εκφράζουν την υποστήριξή τους για την αγορά, η οποία αναμένεται να εγκριθεί επίσημα την επόμενη εβδομάδα.

«Πάντως, πίσω από την εξαγορά του «Le Tango» κρύβεται μια γενικότερη και ευρεία συζήτηση για το μεταβαλλόμενο πρόσωπο του Μαρέ. Από τη δεκαετία του 1980, η ιστορική εβραϊκή συνοικία είναι το κέντρο της ομοφυλοφιλικής κοινότητας στο Παρίσι, αλλά είναι επίσης μια ολοένα και πιο τουριστική περιοχή, που χαρακτηρίζεται από τις αυξανόμενες τιμές των ακινήτων και τις ενοικιάσεις Airbnb», καταλήγει με νόημα το σχετικό δημοσίευμα.